Anja Dahlstedt, verksamhetschef bibliotek Botkyrka.
"Vi har fått igång ett engagemang", säger Anja Dahlstedt, verksamhetschef bibliotek Botkyrka. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Nu öppnar Fittja bibliotek igen

"Det var slagsmål mellan besökare"
1:05 min

Fittja bibliotek öppnar igen. Genom att erbjuda mer för vuxna hoppas verksamhetschefen att biblioteket blir lugnare framöver.

– Fittja bibliotek har fungerat väldigt mycket som ett barnbibliotek. Vi ser nu att vi behöver få in fler vuxna som faktiskt också är här, säger Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka och fortsätter:

– Många vuxna i Fittja känner inte ens till att det finns ett bibliotek här. Det ligger lite undanskymt en trappa upp i centrum.

Det var i början av maj som biblioteket stängdes efter att situationen för personal och besökare blivit ohållbar.

– Det kunde vara slagsmål mellan besökare, till exempel. Eller att personalen fått ta emot hotfulla tillmälen, säger Anja Dahlstedt.

Sedan dess har personalen bland annat arbetat med vilket förhållningssätt de ska ha mot besökare som stör. Man har också sett över dialogen med socialtjänsten och polisen. Biblioteket har också möblerats om så att fler studieplatser skapats

Allt det här hoppas Anja Dahlstedt ska göra att våldssituationen inte uppstår igen.

– Det vi behöver göra nu är att följa det väldigt noga. Det här är en fråga som inte bara rör biblioteket, det rör Fittja som område. Vi har lyckats få igång ett engagemang i Fittja för att faktiskt engagera sig i bibliotekets situation, säger Anja Dahlstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".