#bostadsökes med Karin som hyrde dyrt.
Karin har ansökt om att få tillbaka över 100 000 kronor. Foto: Sveriges Radio
#bostadsökes

Karin gav nära 14 000 kronor – för en etta med kokvrå

Karin, 47: Det var inte prutbart
1:54 min

Trots att många tvingas betala olagliga andrahandshyror är det få som anmäler överhyrorna. P4 Stockholm har träffat Karin som har ansökt om att få tillbaka över 100 000 kronor.

Vad har du fått betala i andrahandshyra? Vad mer borde vi granska? Berätta mer i vårt formulär, under #bostadsökes eller mejla oss på bostadsokes@sverigesradio.se 

Karin, som inte vill uppge sitt efternamn, berättar att den lilla ettan hon hyrde hade låg standard.

– Kylskåpet satt i taket, frysfacket fungerade inte, det var väldigt små utrymmen och det fanns inga garderober. Det fanns en liten, liten klädkammare, men jag har två barn så det blev rätt så snabbt ganska trångt, om man säger så, säger hon.

På grund av en skilsmässa var Karin förra året i akut behov av en bostad. Till sist fick hon napp på en liten etta med kokvrå på Östermalm, där hennes barn går i skolan.

Andrahandshyran var 13 900 kronor för 25 kvadratmeter.

Jag ifrågasatte naturligtvis hyran. Men jag förstod rätt snart att det inte var prutbart.

Lägenheten på Östermalm var Karins sista utväg.

– Jag hade verkligen ingen annanstans att ta vägen. Jag hade letat på alla forum, frågat runt bland alla vänner och på Facebook, så jag hade inget annat val, säger Karin.

Det är inte tillåtet att ta ut vilken andrahandshyra som helst. Den som har hyrt en hyresrätt i andra hand kan ansöka hos hyresnämnden om att få pengar tillbaka.

P4 Stockholms och P5 STHLM:s granskning visar att många av de andrahandskontrakt som annonserats på Blocket i år troligen hade kunnat anmälas till hyresnämnden för överhyra.

Men hittills i år har domstolen bara fått in 90 ärenden – något som förvånar hyresnämndens jurist Kristian Eriksson. 

– Jag är förvånad över att det inte är fler ärenden hos oss, för när man ser de ärenden som kommer in till oss ser man att de flesta får tillbaka pengar, det vill säga att hyrorna har varit för höga. Och då kan man ju kanske dra slutsatsen att det måste vara fler andrahandsuthyrningar där man inte gör någon ansökan till nämnden, säger Kristian Eriksson, jurist vid hyresnämnden.

Karin fick veta att hennes andrahandshyra på 13 900 kronor borde ha legat på runt 3 500 kronor. Nu har hon ansökt om att få tillbaka över 100 000 kronor.

– Jag är inte ensam om det här, och i den mån det är möjligt vill man ju undvika att fler ska hamna i den här situationen.

Om granskningen

Vi har undersökt hur mycket det skiljer mellan att hyra en hyresrätt i första respektive andra hand i Stockholms län.

Som underlag har vi använt statistik över genomsnittliga första- och andrahandshyror.

Förstahandshyrorna gäller år 2016, och baseras på Statistiska centralbyråns årliga undersökning av hyror i bostadslägenheter.

Andrahandshyrorna baseras på annonssajten Blockets siffror, och gäller drygt 5 300 hyresrätter som annonserades ut i andra hand under årets första sex månader.

Källa: SCB, Blocket

Läs mer: Så granskar vi hyrorna i Stockholm – tillsammans

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".