MS-sjuka Ann-Margrete, 71, bor på sjätte våningen.
Ann-Margrete, 71, bor på sjätte våningen. Foto: Olgica Lindquist/Sveriges Radio.

Hissen stängs – funktionshindrade får ta trappan

MS-sjuka Ann-Margret, 71: Jag flyttade hit för hissens skull
1:46 min

Äldre och funktionshindrade riskerar bli instängda i sina lägenheter i en månads tid då fastighetsägaren Stockholmshem ska renovera hissen i hyreshuset i Solberga i södra Stockholm.

Trots att hyresgästerna själva föreslagit olika lösningar som trapphiss eller evakueringsbostad, erbjuder hyresvärden ingen lösning.

Hyresvärden ignorerar vår situation, säger 71-åriga Ann-Margret Pettersson som bor på sjätte våningen.

– Jag har MS och har svårt att gå i trapporna naturligtvis, speciellt utför. Och jag har ringt flera gånger. Min dotter har också ringt men de verkar inte förstå någonting. Jag sade att jag kunde ha fått en utbyteslägenhet men jag har inte mött någon förståelse alls.

Sju trappor upp i samma hus bor även en annan kvinna med liknande problem och en trappa ner finns en 84-årig man med hjärtsvikt.

För Ann-Margret Pettersson låter det rimligt att de alla erbjuds hjälp av hyresvärden. Men någon ersättningslägenhet har man i alla fall inte rätt till vid sådana planerade renoveringar, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholms hem.

– Det är så att vi inte har ett sådant ansvar, rent juridiskt. Sedan för vi alltid en diskussion för att se om det finns möjligheter med extra hjälp. Oftast har man en kontakt i sin stadsdel med biståndshandläggare så allt som oftast löser det sig den vägen.

I Ann-Margrets fall handlar det så långt om en någorlunda utökad hjälp från hemtjänsten. Hon får förlita sig på sin socialsekreterare och på sina barn.

Hittills har hon fått en extra rullator. Meningen är att den ska vänta på henne i bottenvåningen, men nu varnas hon till att placera den vid cykelparkeringen på grund av brandskyddsreglerna.

Egentligen skulle en stolhiss hjälpt oss alla, säger hon.

– Och det föreslog vi också att Stockholmshem skulle anordna den till oss, men det var inget bra alls. Det enda de är intresserades av det är hyran, att få in den. Det är väldigt konstigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".