Snart stänger Spårvägsmuseet

1:21 min

Spårvägsmuseet på Södermalm stänger den 10 september, eftersom hela kvarteret ska rivas. Sedan dröjer det två år innan museet kan öppna i nya lokaler i Hjorthagen.

– Det är lite sorgligt för vi har varit väldigt framgångsrika och haft en bra verksamhet här på Söder. Många känner till oss och många tycker om oss, säger museets chef Christoffer Sandahl. 

– Samtidigt spännande att få skapa något nytt också, en ny utställning och ett nytt museum.

Spårvägsmuseet håller till i samma kvarter som SL:s bussdepå fanns i till helt nyligen. Men det kvarteret ska rivas och lämna plats för nya bostäder. Museet stänger därför den 10 september, för att öppna igen i Gasverksområdet i Hjorthagen om två år.

Spårvägsmuseet har många barnfamiljer och barngrupper från förskolor som besökare, och Christoffer Sandahl säger att satsningen på unga besökare kommer att fortsätta även efter flytten.

– Ja, vi vill behålla våra besökare och våra målgrupper. Sedan vill vi så klart med nya utställningar hitta äldre barn också. Vi är väldigt populära hos de yngre barnen, de riktigt små barnen. Dem vill vi behålla men vi vill också försöka locka nya besökare, säger Christoffer Sandahl.

– Vi ska ju ta med oss bra aktiviteter som funkar idag, och som vi vet att små barn gillar. Inte minst vårt populära minitåg.

Den här minitunnelbanan?

– Ja.

Den får följa med?

– Ja, den aktiviteten hänger med och den hoppas vi blir ännu roligare för nu har vi ritat in att det blir en ringlinje. Vi planerar för någon form av lek- och läravdelning i det nya museet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista