Hagsätra torg
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

"Feministisk stadsplanering gör städer tryggare"

Vd Johan Hassel förklarar varför
2:05 min

En stad blir bättre om den anpassas för unga tjejer, enligt tankesmedjan Global utmaning.

– Det är väldigt sällan som det är unga tjejer som har stått i centrum för stadens utformning, förklarar Johan Hassel, vd på tankesmedjan Global utmaning.

Tankesmedjan arbetar för att städer och stadsdelar ska bli mer inkluderande och jämställda och ligger bakom initiativet Urban Girls Movement på The Stockholm Act.

Vd Johan Hassel menar att många av de problem som finns idag är kopplade till ojämställdhet och ojämlikhet.

– När man planerar städer gör man det utifrån bilar och köpcentrum. Det har varit mycket männens villkor, sättet att ta sig till och från arbetet, säger han.

Det som många invånare istället efterfrågar är trygghet och innerstaden kopplas samman med ytterstadsområden. Bästa sättet att nå dit är feministisk stadsplanering, anser Johan Hassel. Det kan exempelvis handla om att skapa trygga stråk till biblioteken, skapa lika villkor att utöva idrott och ha områden där alla kan röra sig.

– Har man ett perspektiv utifrån en ung tjej bygger man en stad för alla. Bygger man utifrån en man är det möjligt att man missar de perspektiven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".