Moderaterna Jimmy Baker, Olle Reichenber, Pehr Granfalk och Anna Kinberg Batra.
Jimmy Baker, Olle Reichenber och Pehr Granfalk. Foto: TT och CC.

Stockholmsmoderater vill ha bort sin partiledare

Jimmy Baker (M) i Botkyrka om krisen inom partiet
4:44 min

En majoritet av M-kommunalråden i Stockholms län saknar förtroende för Kinberg Batra, bekräftar partiet.

– Anna är duktig på många olika sätt, men hon är på fel plats, säger Jimmy Baker (M), kommunalråd i opposition i Botkyrka.

Han vill att hon lämnar partiledarposten före valet nästa höst. 

Kravet är ett i raden efter att Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, i en intervju med P4 Stockholm på tisdagen sade att han vill se ett byte av partiledare. Bakgrunden var de opinionssiffror som DN/Ipsos presenterade och som visade att väljarstödet för Moderaterna i Stockholms län minskat kraftigt det senaste året. 

– Vi har kommit till vägs ände, det håller på att gå åt skogen, säger Olle Reichenberg (M), kommunalråd i Danderyd, till P4 Stockholm under onsdagsmorgonen

Vid lunchtid på onsdagen kallade länsförbundet i Stockholm till ett telefonmöte med 25 moderata kommunalråd. På agendan: förtroendefrågan för Anna Kinberg Batra. 

– Jag kan bekräfta att en tydlig majoritet i förbundsstyrelsen och bland de moderata kommunalråden i Stockholms län uttryckt att de saknar förtroende för Anna Kinberg Batra som partiledare, skriver chefombudsmannen Oskar Öholm, i ett sms till TT.

Ordförande för Stockholms läns moderater, Kjell Jansson, uttalade så sent som i juni att länsförbundet hade förtroende för partiledaren. Nu gäller inte det längre.

– Vi behöver tillsätta en ny partiledare, säger Kjell Jansson, men han har inga förslag på efterträdare.

Det är, enligt Jansson, ingen enskild händelse som gjort att förtroendet som fanns i juni nu är borta.

– Men vi har de sämsta opinionssifforna på 30 år (i Stockholmsområdet) samtidigt som vi har den bästa politiken, säger Jansson.

Däremot får Kinberg Batra stöd av M-topparna i Nacka, Salem och Tyresö.

– Jag tänker inte avgå, sade Anna Kinberg Batra några timmar före beskedet från Stockholm.

– Det är dags att sluta bråka med varandra och istället visa svenska folket varför vi förtjänar bättre förtroende, sa partiledaren på en presskonferens.

P4 Stockholm har sökt de styrande Moderaterna i landstinget. "De kommer inte uttala sig om förtroendefrågan", hälsar landstingets pressjour.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".