Fritte Fritzson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fritte Fritzson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Stand up möter forskning på Stockholmsklubb

Fritte Fritzson: Det är enklare att skoja om en fylla än en krigsherre i Tchad
0:42 min

Humorklubben Oslipat kommer under fyra temakvällar i höst att försöka sammanföra forskningsvärlden med stand up-världen.

Under kvällarna kommer det inte bara att vara komiker på plats, utan också faktiska forskare. De kommer att ge små miniföreläsningar på ämnet för dagen och svara på frågor som uppkommit – men kanske också rätta till grejer.

– De kommer kanske behöva ge sina synpunkter på det som har avhandlats under kvällen: "Det där skämtet var faktiskt faktamässigt fel", säger en av komikerna Fritte Fritzson med tillgjord röst.

Forskningsämnena som kommer avhandlas under hösten är fred och konfliktshantering, fördomar, berusning och brott. Alla rätt så allvarliga men där det enligt Fritte Fritzon kommer gå att hitta humor.

– Det är såklart enklare att stå på en en stand up-scen och skoja om en fylla än om någon krigsherre i Tchad, men alla ämnen innehåller någon svärta och det tycker vi är intressant. Det handlar bara om att behandla ämnena med respekt.

Första tillfället att se hur mötet mellan humor och forskning går är under torsdagen 24 augusti. Komikerna Fritte Fritzson, Marcus Johansson, Ellinor Svensson och Fredrik Andersson kommer då att fokusera på ämnet fred och krigskonflikter och professor Erik Melander är med och sprider fakta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".