Buss med text: Fortsatt bevattningsförbud i Södertälje och Nykvarn
1 av 2
Buss med text om att det fortfarande råder bevattningsförbud i Södertälje och Nykvarn. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Håkan Karlsson vd Telge Nät
2 av 2
Håkan Karlsson vd på Telge Nät beräknar att alla pumpar som pumpar upp vatten från Mälaren ska vara utbytta nästa år. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Nu byter Södertälje kommun ut sina pumpar

Håkan Karlsson, vd på Telge Nät: Vi måste pumpa upp vattnet från Mälaren
1:44 min

Eftersom pumpkapaciteten i Södertälje inte räcker till, pågar arbetet med att byta ut samtliga pumpar. Nästa år beräknar man att arbetet ska vara klart.

Södertälje och Nykvarn är de enda kommunerna i Stockholms län som tvingats införa bevattningsförbud. Till största delen beror det på bristen på nederbörd under vintern, våren och sommaren. Men det kan till en viss del också bero på att pumpkapaciteten inte varit tillräcklig.

Enligt Håkan Karlsson, vd på Telge Nät, som förser Södertälje och Nykvarn med kommunalt vatten, kommer cirka 80 av vattnet från Mälaren.

– Vi har ett system där vi pumpar upp vatten från Mälaren via ledningar uppe på Malmsjöåsen och sedan rinner det igenom åsen och renas. Så vi får ett naturligt grundvatten, förklarar Karlsson.

För att tillgodose Södertäljeområdets framtida behov av vatten arbetar Södertälje kommun kontinuerligt med översyn och uppgradering av sina vattenanläggningar. Just nu arbetar man med att byta ut samtliga pumpar för att öka deras kapacitet. Knappt 20 miljoner kommer pumputbytet att kosta. Man hoppas att det kommer att säkra vattentillförseln i Södertäljeområdet.

– Djupdals vattenverk blev klart 2012. Arbetet med att byta ut pumparna har vi redan börjat och räknar med att det ska avslutas 2018, berättar Håkan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".