Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ansvariga på Södertäljefestivalen mot brott.
Stina Widman, Juventas ungdomsjour och Elin Hansson, Brottsofferjouren Foto: Urban Hamid/ Sveriges Radio

Brottsofferjouren på plats under Södertäljefestivalen

"Det är ett otroligt stort mörkertal"
1:34 min

Södertälje har enligt polisen hittills varit förskonad från sexuellt våld under stadsfestivalen. Men för att förebygga övergrepp finns bland annat Brottsofferjouren på plats.

Flera föreningar såsom Kvinnojouren, Juventas ungdomsjour och Brottsofferjournen finns på Södertäljefestivalen under helgen. För de sistnämnda är det första gången som föreningen är ute och informerar under festivalen.

– Syftet med att vi finns här är inte att uppmärksamma just specifikt övergrepp som har skett på festivaler utan vi vill uppmärksamma jämställdhetsfrågan och det våldsförebyggande arbetet i stort, säger Elin Hansson på Brottsofferjouren i Södertälje. 

Även om det inte gjorts några anmälningar om sexuella övergrepp på festivalen tidigare behöver inte det betyda att de inte inträffat. Att gå efter polisanmälningar är inte alltid det bästa sättet att bedöma läget.

– Det är alltid svårt att tala på det sättet för när det kommer till speciellt sexualbrott så finns det ett otroligt stort mörkertal. Såna här typer av evenemang och möten på offentliga platser är alltid en avspegling av hur samhället ser ut i stort. Och då finns alltid den risken tyvärr, säger Elin Hansson.

Stina Widman, verksamhetsansvarig på Juventas ungdomsjour i Södertälje, riktar stark kritik mot hur media rapporterar om sexuellt våld. Hon tycker att de måste ändra fokus i sin nyhetsrapportering.

– Jag tror att det är jätteviktigt att inte bara fokusera på symtomen. Det som media kanske ofta gör, det som syns utåt och har fallerat. Utan tänka kring vad det är som har utvecklats till något som faktiskt är på rätt väg. Vi finns ju för att problemet med ojämställdhet finns men också för att vi vill göra en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".