Angelica Bengtsson.
Angelica Bengtsson. Foto: Jessica Gow/TT

Skadad Bengtsson missar Finnkampen

Alexander Lundholm rapporterar från ett blåsigt SM
3:54 min

Flera landslagsstjärnor missar Finnkampen på grund av skador eller slitna kroppar.

Stavhopparen Angelica Bengtsson, 24, lägger ner säsongen. Bengtsson valde aldrig att starta i fredagens SM-final i Helsingborg efter krampkänning under uppvärmningen, men det visade sig vara en liten bristning i baksidan av låret. Därmed missar hon helgens Diamond League-final och Finnkampen (2-3 september) i Stockholm.

Sedan tidigare är det även klart att stjärnskottet Armand Duplantis, 17, avslutar säsongen. Stavhopparen slutade nia i sin VM-debut i London i början av augusti.

Andra som lagt ner säsongen på grund av skador är Sara Lahti (10 000 meter) och Lovisa Lindh (800 meter). Charlotta Fougberg vann SM-guld på 10 000 meter, men efter loppet kände hon av hälskadan som hämmade henne i VM-försöket på 3 000 meter hinder.

Återigen påverkade kraftiga blåsten de tävlande på SM i Helsingborg. Några som hade det svårt i motvinden var höjdhopparna Erika Kinsey och Sofie Skoog. Skoog vann guldet på bleka 1,87.

– Jag är supernöjd med det, jag har jätteproblem med motvind, säger Skoog till Radiosporten.

Khaddi Sagnia vann längdhoppsguldet på 6,47.

– Jag var väldigt seg i kroppen. Men jag tänkte att jag bara måste ha det här guldet, säger hon till Radiosporten.

Förbundskaptenen presenterar sin Finnkamps-trupp under måndagen, men för TT kan hon avslöja att sprinttalangen Henrik Larsson, 17, är klar för sin första senior-Finnkamp efter sitt imponerande SM-silver och dubbla juniorrekord (10,35 och 10,31 sekunder) på 100 meter. Larsson tog sedan under söndagen även hem guldet på 200 meter på tiden 20,71 sekunder, men för stark medvind hindrade honom från att sätta svenskt juniorrekord på distansen (20,75).

– Det har varit många lopp, så jag känner mig ganska sliten. Jag hade aldrig förväntat mig inför säsongen att vinna SM-guld, säger Henrik Larsson till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".