Sopbil från Reno Norden hämtar hushållssopor
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sopgubbar svarar på anklagelser om trakasserier

"Det är lätt att skylla på oss"
1:29 min

Gruppen som kallar sig Stockholms sopgubbar tillbakavisar anklagelserna från renhållningsföretaget Reno Norden om skadegörelse, trakasserier och hot mot personalen.

En förare som vill vara anonym berättar att det varje dag står Stockholms sopgubbar utanför grindarna på Reno Norden, tittar in genom rutan och noterar vem som kör. Ibland har luften på sopbilarnas däck tömts ut och i hotbrev uppmanas anställda att säga upp sig, annars kan det hända att de får ett baseballträ i huvudet.

Nu har företaget polisanmält gruppen Stockholms sopgubbar - en grupp som bildades efter den vilda sopstrejken i somras. Anställda på renhållningsföretaget Reno Norden misstänker att de är tidigare anställda som trakasserar personalen. 

"Benke" från Stockholms sopgubbar förstår att de anställda känner sig skrämda.

– Ja, det kan jag förstå. Jag tycker också att det skulle vara jobbigt om folk stod utanför och blängde på en när man åkte ut, säger han och fortsätter:

– Men vi hade många av de här killarna med oss och de går tillbaka och jobbar. De har ju satt oss på pottkanten kan man säga.

"Benke" berättar att han själv har stått utanför grindarna vid nåt tillfälle, men inte nu längre. Han menar att de har rätt att stå där. Det är allmän mark, poängterar han och tycker att Reno Norden förstorar upp situationen.

– Det är uselt av ett så här stort företag att göra så här, anmäla för en trasig ruta till exempel, när det kan vara vem som helst. Det kan vara någon på firman av de här nya killarna som har kört sönder den. Det vet vi inte.

– Det är lätt att skylla på oss då. Det är fula anklagelser att komma med nu. Släpp taget och försök lösa era problem istället, säger "Benke".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".