Helena Dahlgren
Helena Dahlgren Foto: Pressbild

Tyresö är spelplats för ny skräckroman

"Det finns en vardagsmelankoli i Tyresö"
2:14 min

Skräcknörden, bokbloggaren och Tyresötjejen Helena Dahlgren debuterar med en Twin Peaks-inspirerad roman.

Helena Dahlgren är tjejen som var lite annorlunda, som stack ut. Något som inte bekom henne i högstadiet. Men när hon kom till en ny klass och skola i gymnasiet blev inte ensamheten självvald längre, den förvandlades till ett utanförskap. 

Minnen och känslor från den tiden har hon nu plockat upp i sin romandebut, Orkidépojken. Men att hon skulle förlägga handlingen till sitt egna Tyresö, var ingen självklarhet från början:

- Jag hade tänkt till en början att jag skulle hitta på något slags fiktivt universum, inte helt olikt det i Twin Peaks. Men så gick jag och och mina döttrar upp för en gångbro som fäster ihop Tyresö Centrum med området där jag bor.

Då tänkte jag på de här kontrasterna mellan skogen och de grå höghusen och den vardagsmelankoli som finns där. Så det var där det slog mig, jag skulle kunna skriva om Tyresö. Och då föll allt på plats!

Helena berättar att hon också upplevde det som nyttigt att gå tillbaka till sin egen tonårstid genom att skriva om en ung tjej som växer upp i Tyresö.

- Det var väldigt terapeutiskt och skönt att skriva av sig lite om de här utanförskapskänslorna som jag hade när jag var yngre.

Helena Dahlgren är mångårig bokbloggare och författare till tipsboken "100 hemskaste" samt flertalet skräcknoveller. Orkidépojken som hon nu är aktuell med är hennes romandebut.  Helena bor tillsammans med sina tvillingdöttrar och katter i Tyresö, där hon också vuxit upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".