Kristian Eriksson, hyresnämnden: De flesta får tillbaka pengar
Kristian Eriksson, hyresnämnden: De flesta får tillbaka pengar Foto: Grafik: Sveriges Radio
#bostadsökes

Hyresnämnden: Förvånande att det inte är fler ärenden

Kristian Eriksson: De flesta får tillbaka pengar
0:11 min

Trots att många tvingas betala olagliga andrahandshyror är det få som anmäler överhyran till hyresnämnden.

Vad har du fått betala i andrahandshyra, och skulle du våga anmäla? Vad mer borde vi granska? Berätta mer i vårt formulär, under #bostadsökes eller mejla oss på bostadsokes@sverigesradio.se 

Det är inte tillåtet att ta ut vilken hyra som helst när man hyr ut i andra hand. Den som har hyrt en hyresrätt i andra hand kan ansöka hos hyresnämnden om att få pengar tillbaka.

P4 Stockholms och P5 STHLM:s granskning visar att många av de andrahandskontrakt som annonserats på Blocket i år troligen hade kunnat anmälas till hyresnämnden för överhyra.

Men hittills i år har domstolen bara fått in 90 ärenden – något som förvånar hyresnämndens jurist Kristian Eriksson. 

– Jag är förvånad över att det inte är fler ärenden hos oss, för när man ser de ärenden som kommer in till oss ser man att de flesta får tillbaka pengar, det vill säga att hyrorna har varit för höga. Och då kan man ju kanske dra slutsatsen att det måste vara fler andrahandsuthyrningar där man inte gör någon ansökan till nämnden, säger Kristian Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".