#Bostadsökes och Botkyrka
Uthyrarna i Botkyrka tar ut mest hyrespåslag. Foto: SR/TT
#bostadsökes

Svårt säga upp den som hyr ut rum till överhyra

"Önskar att vi fick mer stöd genom lagstiftning"
1:07 min

Botkyrkabyggen har hittills i år sagt upp 40 uthyrare av svartkontrakt. Men enligt bostadsbolaget gör lagstiftningen det svårt att komma åt den som hyr ut ett enskilt rum till överhyra.

P4 Stockholms och P5 STHLM:s granskning av annonser för andrahandsboenden visar att många som hyr ut sin hyresrätt i andra hand sannolikt begär olagliga överhyror.

Vad har du fått betala i andrahandshyra? Vad mer borde vi granska? Berätta mer i vårt formulär, under #bostadsökes eller mejla oss på bostadsokes@sverigesradio.se 

Störst hyrespåslag har annonserna för andrahandslägenheter i Botkyrka.

Hyresgästföreningen menar att bostadsbolagen har ett viktigt ansvar. 

– Det är bostadsbolagen som måste godkänna andrahandskontrakten. Så det är ju deras del att informera om vad som gäller, säger Kim Lindholm, ordförande för Hyresgästföreningen i Botkyrka-Salem.

Det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen har hittills i år sagt upp 40 hyresgäster som hyrt ut utan tillåtelse. Men vissa av de som hyr ut till överhyra kan bolaget inte göra något åt.

– En viktig del i det här är att det är olovligt att hyra ut hela sin lägenhet utan vår tillåtelse, och då kan man bli av med den. Men om man däremot hyr ut ett rum i lägenheten får hyresgästen hyra ut och prissätta rummet som de själva önskar, säger Jan-Erik Sandh, kundchef på Botkyrkabyggen.

Där kan ni inte ha lika stor koll?

– Nej, där har vi inte heller någon lagstiftning som stödjer oss i det. Vi skulle önska att vi fick lite mer stöd, kanske genom en uppdaterad lagstiftning, säger Jan-Erik Sandh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".