Kajsa står på en gata i Stockholm och tittar in i kameran.
1 av 2
Kajsa Nordin kontaktade oss om med sina erfarenheter av bostadsjakt i Stockholm. Foto: Stina Nordin
Reaktioner från publiken
2 av 2
Grafik: Maksim Goobar, SR
#bostadsökes

Publiken vittnar om överhyror och otrygghet

Kajsa, 24: Det är en galet stor otrygghet
1:38 min

En etta hyrs ut i andra hand för i genomsnitt 7 000 kronor i Stockholms län, enligt statistik från Blocket. Men flera av våra lyssnare vittnar om betydligt större belopp, bland annat genom höga depositionsavgifter.

Här finns de dyraste andrahandsrummen

4000-5499 kr
5500-6999 kr
7000-8499 kr
Ingen uppgift

Kajsa Nordin, 24, är en av dem som hört av sig. På tre år har hon haft sju andrahandsboenden i Stockholm – alla enligt henne med mer eller mindre orimlig hyra.

Jag har betalat 7 000 för en etta, 6 000 för ett rum och 4 000 för ett rum i en källare som var fullt av spindlar och hade en vattenskada.

Kajsa är inte den enda som hört av sig till P4 Stockholm och P5 STHLM om höga hyror på andrahandsmarknaden. Andra vittnar om att de betalar 11, 14 och ibland över 15 000 kronor i månaden för en etta – hyror som även syns i annonser på Blocket.

Vilket är ditt bästa tips för att lösa boendesituationen? Berätta mer i vårt formulär, under #bostadsökes eller mejla oss på bostadsokes@sverigesradio.se 

Fernando Olivares är 30 år och har hyrt i andra hand i Stockholm under flera år. Nu letar han efter en ny bostad.

– Det är jobbigt, andrahandsmarknaden är väldigt tuff som det är just nu. Hyrorna ligger på mellan 10 och 15 000, så det är ganska mycket. Är man två så går det ju, men är man ensam så blir det ju att man knappt kan köpa någonting efter det.

– Det är väldigt höga hyror och så vill de ha två, tre månaders hyror i deposition. Det är inte många som har råd med det, säger Fernando Olivares.

Du får lägga hela din inkomst på att bo?

– Precis, det får man göra.

Kajsa Nordin möter också krav på depositionsavgifter och säger att det faktum att hon inte har en egen, fast bostad påverkar henne mer än hon själv tror.

– Det är en galet stor otrygghet att inte veta när du måste flytta och om du måste flytta. Och att inte få rota sig någonstans och att inte få lov att vara vuxen.

– Jag är 24 år gammal men jag får ingen bostad som är mitt hem, utan jag bor bara på temporära ställen och flyttar väldigt ofta. Det är inget liv att bygga liksom.

Så har vi räknat

Statistiken baseras på begärda hyror i annonser för andrahandsboenden som lagts upp på annonssajten Blocket under årets första sex månader.

Med ett rum avses både lägenheter på 1 ROK och rum i delade boenden.

Kommuner och stadsdelar med färre än 20 annonser har utelämnats från presentationen.

Källa: Blocket

Läs mer: Så granskar vi hyrorna i Stockholm – tillsammans

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".