Janne Carlsson

Janne Loffe Carlsson är död

Björn Forsberg: "Han var världens goaste kille"
3:49 min

Den mångsidige skådespelaren och musikern Janne "Loffe" Carlsson är död.

– Han hade så många dimensioner. Han hade ett stort allvar som han blandade med underhållning, säger kollegan Hans Klinga.

"Den fina generösa mest kärlekfulla person jag känner lämnade oss i dag. Min bästa pappa, älskar dig så mycket! Så mycket roligt vi haft ända in i det sista", skriver dottern Sara Carlsson i ett Facebookinlägg.


Janne "Loffe" Carlsson filmdebuterade 1950 i "Anderssonskans Kalle", och har därefter synts i otaliga filmer, tv-serier och teateruppsättningar där han blandade komiska roller med dramatiska.

Bland hans mest kända roller märks de i "Repmånad" (1979) och i "Göta kanal"-filmerna. Men också de i filmatiseringarna av Slas-romanerna "Vem älskar "Yngve Frej", "På palmblad och rosor" och "Henrietta". Han gjorde därefter flera populära underhållningsprogram i tv, men riktigt folkkär hade han blivit redan i början av 70-talet då han spelade Loffe, rollen som gav honom hans smeknamn för resten av livet, i tv-serien "Någonstans i Sverige".

Där agerade han mot Hans Klinga, som nu sörjer en av sina allra närmaste vänner.

– Jag kommer att minnas hans värme och hans andlighet. Han lärde mig mycket och lämnar ett stort, stort tomrum efter sig, säger Klinga.

Hans Klinga understryker Carlssons mångsidighet som skådespelare:
– Han hade så många dimensioner. Han hade ett stort allvar som han blandade med underhållning, och spände över ett stort spektrum.

Janne Carlsson var även målande konstnär och musiker, och hade bland annat stora framgångar som den jazztrummande hälften av duon Hansson & Karlsson. De var verksamma i slutet av 60-talet och sägs ofta med sin instrumentala jazzrock/psykedelia ha inspirerat den tidiga svenska proggen. Carlsson skrev även film- och teatermusik och spelade såväl farser på privatteatrar som teater på bland annat Dramaten och Riksteatern.

Musikern Jojje Wadenius, som bland annat spelade med Carlsson på Pugh Rogefeldts debutalbum "Ja, dä ä dä" 1969, minns en skicklig trummis men berättar också om hur Carlsson nog gärna skulle vilja bli ihågkommen för sina mer seriösa film- och teaterroller.

– Han fick ju en persona genom sitt tv-program och "Göta kanal"-filmerna, som gjorde att folk inte riktigt tog honom på allvar. Men han gjorde en del fina tolkningar också. Jag vet att han kände lite sorg över det där, säger Wadenius.

Även kollegan Eva Röse vill minnas Janne "Loffe" Carlssons många bottnar.

– Jag kommer att minnas hans skratt, hans värme och överraskningen av alla hans lager som han hade. Han hade konsten, han målade, och han var en legendarisk trummis. Jag vill minnas den mångfacetterade personen som fanns bakom den folkliga bilden, säger hon.

I somras skulle Janne "Loffe" Carlsson ha medverkat i farsen "Rent mjöl i påsen" i Borgholm men tvingades hoppa av uppsättningen. Hans sista långfilm blev "Göta kanal 3 - Kanalkungens återkomst", som gick upp på svenska biografer 2010.

I samband med hans 80-årsdag i vårvintras sändes flera av hans gamla filmer i tv. I en intervju med TT berättade han att var glad över att det fortfarande fanns en stor skara "Loffe"-fans kvar.

– Det känns härligt. Det är viktigt att man har en publik. Mitt motto har också alltid varit att man ska vara en tillgång - för samhället, för familjen. Är man en tillgång är man inte till besvär och så får man vara med på allt, sade han.

Janne "Loffe" Carlsson avled i sviterna av cancer. Han blev 80 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".