Anonyma ungdomar
1 av 2
Arkivbild. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
Abdimalek Osman, ordförande i Rinkeby föräldrarådsförening.
2 av 2
Abdimalek Osman, ordförande i Rinkeby föräldrarådsförening. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.

Järvapolisens fokus: De yngsta kriminella

Unga hjälper äldre kriminella
1:49 min

Polisen i Järva trappar upp arbetet med barn och unga som rör sig i kriminella miljöer.

Järvapolisen hämtar nu hem ungdomsarbetet efter senaste årens fokus på skjutningar och grova våldsbrott, säger Christoffer Bohman biträdande lokalpolisområdeschef i Järva.

– Vi ser att det finns unga människor som hänger efter grovt kriminella och som beundrar dem. Vi ser också att unga människor använder och hanterar narkotika, säger han.

– I våra underrättelseflöden ser vi också att unga hjälper äldre kriminella i allt från att vara vakter till att få bära narkotika och vapen, fortsätter Christoffer Bohman.

Nu skruvas arbetet upp och ungdomar upp till 18 år och barn, ibland så unga som 10 år, ska fångas upp i snabbare takt. Polisens metoder bli fler och mer effektiva. Bland annat läggs större fokus på att lära känna ungdomar i deras egna miljöer och snabbare slussa unga in i socialtjänstens omsorg.

– När vi analyserar vår verksamhet ser vi att vi har en tonvikt i arbetet mot grovt kriminella och vi ser att vi har mark att ta igen i arbetet med ungdomar, säger Christoffer Bohman.

Civilsamhället i Järva har länge velat se att myndigheter arbetar förebyggande redan med mycket unga personer.

Pappan Abdimalek Osman och några föräldrar till i Rinkeby tog saken i egna händer och startade upp en föräldraförening som bland annat nattvandrar och stöttar arbetet på Rinkeby Ungdomens Hus.

Abdimalek vill att föräldrar ska spela en större roll i det förebyggande arbetet.

– Jag tycker det är bra att polisen börjar jobba för våra barn. Men för att kunna göra ett bra jobb måste vi föräldrar som bor i Rinkeby samarbeta med polis, politiker och tjänstemän. Det räcker inte med att bara satsa på en sak. Det här är våra barn och vi måste kunna vara med och påverka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".