Chefsjurist Susann Wikström står utanför studion.
Det finns egentligen inga regler för hur höga depositionsavgifter man kan ut, säger Susann Wikström. Foto: Emma Kirkhoff, SR Grafik: Maksim Goobar, SR
#bostadsökes

Här är juristens svar på era frågor om boende i andra hand

Chefsjurist: "Acceptera max tre månadshyror i deposition"
9:04 min

Ni är många som har hört av er och ställt frågor om skäliga hyror, kontrakt och depositionsavgifter. Chefsjuristen vid Hyresgästföreningen Susann Wikström hjälpte till att bena ut vad som gäller.

Susann Wikström, chefsjurist vid Hyresgästföreningen i Stockholm, gav tips om vad man bör tänka på när man hyr ut eller hyr en bostad i andra hand.

Lyssnaren Kevin är en av de som har hört av sig. Han undrar om det finns några regler kring hur mycket deposition man får ta ut.

– De vill ha allt från två till sex månaders depositionsavgift, med upp till 20 000 kronor per månad, säger han.

Susann Wikström förklarar att hyreslagen ger hyresvärden rätt att ta ut deposition som en säkerhet, ifall hyresgästen skulle vara sen med hyran, eller att det blir skador i lägenheten.

– Men det finns inga regler för beloppets storlek. Vi brukar rekommendera att inte gå med på depositioner över tre månadshyror, allt över det är inte bra. 

Susann chattade med publiken och svarade på fler frågor – läs här ovan!

Många lyssnare har hört av sig och frågat hur man kan ta upp överhyra med sin hyresvärd, för att inte riskera att bli av med kontraktet. Susann Wikström säger att man kan ansöka om villkorsändring i hyresnämnden.

– Men då kan man ju riskera hela hyresförhållandet på sikt, bli uppsagd och förlora bostaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".