Hassan Zubier blev knivhuggen fyra gånger under det misstänkta terrordådet i Åbo den 18 augusti.
Hassan Zubier blev knivhuggen fyra gånger under det misstänkta terrordådet i Åbo den 18 augusti. Foto: Louise Lundmark

Hassan Zubier: Folk säger att jag är en hjälte

Knivhugget i nacken gjorde honom förlamad
3:17 min

Hassan Zubier från Märsta i Sigtuna blev knivhuggen fyra gånger under det misstänkta terrordådet i Åbo. Nu räknar han med att sitta i rullstol i resten av livet.

Han försökte rädda sin sambo och en okänd kvinna. Men Hassan Zubier blev knivhuggen fyra gånger under det misstänkta terrordådet i Åbo den 18 augusti. Kvinnan dog i hans armar.

– Första knivhugget gick in i nacken och det har orsakat skadorna jag har. Jag är bedövad bröstet nedåt, säger Hassan Zubier till P5 STHLM.

Reaktionerna efter Hassans insats i Åbo har varit enorm från omgivningen.

– Jag har fått 6 000 meddelanden där folk säger att jag är hjälte.

Majoriteten av de som har hört av sig till Hassan är finska medborgare som beskriver honom som en hjälte och hedersmedborgare, vilket han i början hade svårt för.

Jag förstod inte riktigt varför så det har varit chockartat för "lilla Hassan" som ingen visste vem det var. Media ringde från Ecuador, Ryssland, CNN. Det har varit helt galet.

Hassan ser ändå positivt på framtiden och börjar sakta återgå till livet i Märsta igen.

– Jag har ett mörker över mig som svävar, men grabbar jag tag i det mörkret så kommer jag aldrig komma tillbaka. Jag har vänner som ringer mig varje dag, säger Hassan Zubier.

Skulle du ha gjort om det?

– Absolut, utan att tänka efter. Det är sådan jag är.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".