Förutsättningarna för att bygga tusentals nya bostäder i Hemfosa och Segersäng är goda menar regeringens utredare (arkivbild).
1 av 2
Förutsättningarna för att bygga tusentals nya bostäder i Hemfosa och Segersäng är goda menar regeringens utredare (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Nysala" nämns
2 av 2
Här är de nio platser som utredaren anser som lämpliga för exploatering. Foto: Regeringskansliet

Tusentals nya bostäder kan byggas i Hemfosa och Segersäng

Nya tätorter kan lösa bostadsbristen
1:14 min

Stockholms län kan få ett par nya tätorter. Det står klart efter att regeringens bostadsutredare Johan Edstav lämnat en delrapport om på vilka ställen Sverige skulle kunna växa.

Nio platser finns med på listan. I Stockholmsområdet pekas samhällena Hemfosa och Segersäng i Haninge respektive Nynäshamns kommuner ut som lämpliga orter för att växa. I båda fallen handlar det om runt 10 000 nya bostäder.

Det utredaren Johan Edstav har tittat extra på är förutsättningarna för bostadsbyggande, kommunikationer samt arbetsmarknad.

I kommunhusen i Haninge och Nynäshamn välkomnas utredarens besked.

– Haninges strategiska läge ger mycket bra förutsättningar för ett hållbart boende med fler arbetstillfällen och ekonomisk utveckling. På sikt kommer detta tillsammans med andra förslag på till exempel ny infrastruktur att skapa fler växande företag och fler möjligheter för både besöksnäringen och andra gröna etableringar, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelseordförande i Haninge.

 – Om den hållbara stadsdelen blir verklighet betyder det otroligt mycket för Nynäshamns kommun.  Satsningen skulle innebära en kraftig befolkningsökning, ökade skatteintäkter, fler jobb, bättre infrastruktur såsom tåg, bussar och vägar och ett större socialt och kulturellt utbud, kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Patrik Isestad (S) i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".