Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högdalen får ett Familjens hus

"Centrumet kommer framför allt att arbeta i förebyggande syfte"
1:36 min
Bussplanen framför tunnelbanan i Högdalens centrum   Foto: Izabelle Nordfjell / TT / kod 11460
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Stockholms stads sju stadsdelar får inom kort var sitt Familjens hus ett stödcentrum för barn och föräldrar. Ett av dem kommer att finnas i Högdalen.

Verksamheten i Högdalen startar av allt att döma redan i slutet av året. 

– Vi har sett ett behov av att ha tidiga insatser för barn och deras föräldrar i den här stadsdelen och vi tycker att det är väldigt viktigt att jobba förebyggande, säger Jeanette Holmqvist, ansvarig för familjeomsorgen i stadsdelsförvaltningen Enskede - Årsta- Vantör.

Ett Familjens hus ska vara ett centrum där öppna förskolan, socialtjänsten, barnmorskemottagningen och barnavårdscentralen med eventuellt flera samverkar.

Just hos i Högdalen oss handlar det även om folktandvård och bibliotek, säger Jenny Bertvall, som kommer att leda den framtida verksamheten i Familjens hus i Högdalen

– Det är en helt öppen verksamhet. Det ska vara öppet och lättillgängligt och man ska som småbarnsförälder känna att om man kommer med många olika frågor så har man kommit rätt till EN plats.

– Man kan komma dit för information och vägledning och delta i olika aktiviteter för småbarnsföräldrar. Så att det blir en knytpunkt.

Centrumet kommer framför allt att arbeta i förebyggande syfte men även då när problemen är påtagliga. Allt från barnsömn, sätta gränser, till mer allvarliga hälso- och familjeproblem. Men samtidigt kommer Familjens hus att bli en social knytpunkt för umgänge mellan barn och föräldrar där många planerade och spontana verksamheter ska äga rum, säger Jeanette Holmqvist.

– Man ska kunna gå dit av många olika orsaker, det är riktat till de som har små barn i första hand men många ansra är välkomna.

– På ett samlat ställe finns det alltid goda förutsättningar för att kunna möta det på ett bra sätt och det är det som är själva poängen säger Jenny Bertvall, som kommer att leda verksamheten i Familjens hus i Högdalen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".