Mobilfönster visar exempel på de olika förmedlingssajterna.
1 av 2
Blocket, Bostad Direkt, Renthia, Samtrygg och Qasa - ökade sina omsättningar rejält förra året, jämfört med 2015.
VD för Samtrygg står vid en väg. Ett citat står utskrivet. "Varje annons som kommer in till oss kontrollerar vi".
2 av 2
Vi rensar dagligen bort annonser med överhyra från vår sajt, säger Viktor Nilsson. Foto: Emma Kirkhoff, SR
#bostadsökes

Förmedlingstjänsterna som tjänar på bostadsjakten

"Informerar noga kunder om de lagar och regler som gäller"
1:42 min

De fem största bolagen som agerar mellanhand vid andrahandsuthyrningar i landet har ökat sina omsättningar rejält senaste åren. Men Blocket menar att man knappt tjänar något på bostadsannonserna.

P4 Stockholm och P5 STHLM har tittat på de fem bolag som enligt Boverkets analytiker är störst på att förmedla andrahandsboenden i Sverige.

Samtliga av de fem största bolagen – Blocket, Bostad Direkt, Renthia, Samtrygg och Qasa – ökade sina omsättningar rejält förra året.

Samtryggs omsättning ökade med 22 miljoner kronor mellan 2015 och 2016.

Enligt Samtryggs vd Viktor Nilsson är bolaget noga med att informera om juridiken kring uthyrningarna.

– Vi är väldigt noga med att informera våra kunder om de lagar och regler som gäller, det är en av våra största roller. Så att vi har växt har att göra med att det är fler som frågar efter en trygg och säker lösning på andrahandsmarknaden.

Samtrygg informerar kunderna om hur mycket andrahandshyra som är lagligt att ta ut, och rensar även bort annonser med överhyra från sin sajt. 

– Varje annons som kommer in till oss kontrollerar vi. Vi har ett samtal med uthyraren där vi informerar om vad det är som gäller, och utefter det, i samråd med uthyraren, så hjälper vi till att informera om vilken hyra man ska ta. Men med det sagt så baserar vi vår bedömning på uthyrarens uppgifter, säger vd Viktor Nilsson. 

Hur hittar du boende? Dela med dig av dina bästa tips! Berätta gärna mer i vårt formulär, under #bostadsökes eller mejla oss på bostadsokes@sverigesradio.se 

I vår granskning #bostadsökes är det många som vittnar om överhyror bland bostadsannonserna.

Enligt Blockets kundsäkerhetschef Thomas Bäcker tjänar företaget knappt några pengar på andrahandsannonserna för bostäder. Blocket informerar om vad som är en skälig andrahandshyra. Mer än så kan man inte göra, säger han.

– För oss som företag vore det väldigt svårt att styra upp det här. Det skulle kärva en mycket komplexare rutin kring annonsinläggningen och jag är inte säker på att det skulle vara rättssäkert att vi som företag skulle börja agera myndighetsliknande på det sättet, säger Thomas Bäcker.

För annonssajten Blocket saknas uppgifter om den del av företagets omsättning som gäller annonser för andrahandsboenden.

Andrahandsförmedlingarna

Blocket

Nettoomsättning, 2015: 868 790 000 kr
Nettoomsättning, 2016: 912 882 000 kr

Bostad Direkt

Nettoomsättning, 2015: 32 456 000 kr
Nettoomsättning, 2016: 87 296 000 kr

Qasa

Nettoomsättning, 2015: 0 kr
Nettoomsättning, 2016: 1 064 000 kr

Renthia

Nettoomsättning, 2015: 1 313 000 kr
Nettoomsättning, 2016: 7 437 000 kr

Samtrygg

Nettoomsättning, 2015: 55 057 000 kr
Nettoomsättning, 2016: 77 973 000 kr

Källa: InfoTorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".