Tre mobiler visar exempel på hur sajter erbjuder beräkningsmodeller för hyressättning.
Tre mobiler visar exempel på hur sajter erbjuder beräkningsmodeller för hyressättning. Foto: Sveriges Radio
#bostadsökes

Hyressajterna föreslår kraftiga överhyror

"Framgår inte informationen får vi vara tydligare"
2:31 min

Flera av de bolag som förmedlar andrahandsbostäder i Sverige, rekommenderar andrahandshyror som ligger kraftigt över den lagliga hyresnivån, visar P4 Stockholms/P5 STHLM:s granskning.

I vissa fall handlar det om flera tusenlappar över den lagliga hyresnivån, visar vår genomgång.

Tre av de största annonssajterna som förmedlar andrahandsbostäder i Sverige – Renthia, Samtrygg och Qasa – har olika verktyg på sina sajter, där man kan skriva in uppgifter om sin lägenhet och få förslag på en andrahandshyra. När vi testar de här hyresverktygen, föreslår de i många fall höga överhyror.

Nio av tio hyresrätter som vi testar i Qasas hyresverktyg ger en grov överhyra. En lägenhet med en skälig andrahandshyra på 9 500 kronor, rekommenderas exempelvis att hyras ut för drygt 15 000 kronor i månaden.

– Är det fel så får vi justera helt enkelt, säger Mattia Tosti, Qasas marknadschef.

Är det här skälig hyra tycker du?

– Skälig hyra är inte en definitionsfråga, utan det finns en lag som definierar vad som är skälig hyra och inte. Framgår inte informationen som vi ger vad som är skälig hyra eller inte så får vi vara tydligare med det, säger Tosti.

Se längre ner – så gjorde vi kartläggningen

Liknande överhyror får vi när vi använder andra verktyg.

Var fjärde lägenhet som vi matar in i Samtryggs hyreskalkylator, ger en överhyra. En bostadsrätt med en skälig andrahandshyra på strax under 9 000 kronor, ger till exempel en hyra mellan 12 och 16 000 kronor.

Samtryggs vd Viktor Nilsson vill inte medge att företaget gör något fel.

– Det här bygger på de tidigare uthyrningar som vi har haft. Vi är jättenoga med att se till att de annonser vi lägger upp är inom en laglig nivå. Jag vet inte vilka specifika fall du refererar till, men det är vår generella metod så det ska inte vara några ockerhyror som föreslås.

Även när vi testar Renthias hyresverktyg får vi förslag på överhyror. Men Renthias vd Marcus Björke påpekar att företaget för en dryg månad sedan lanserade en ny version av webbplatsen, där förslagen utgår från det som gäller enligt lagen.

– Vi har sett att marknaden efterfrågar detta, och den enda parametern vi kunde göra det enligt var hyresnämndens rekommendationer, säger Marcus Björke.

Vilka kriterier gick ni efter på den förra sajten?

– Då gjorde vi ett axplock av snittet på Blocket, som vid den tiden hade mycket annonser, på till exempel ettor i Lidingö.

Så då var det baserat på överhyror i många fall?

– Det kan det ha varit, ja.

Artikeln har uppdaterats med en kommentar från Renthia.

Så gjorde vi granskningen

Vi har undersökt hur höga hyror andrahandsförmedlarna Qasa, Renthia och Samtrygg föreslår för sina användare.

Vi började med att fylla i uppgifter om ett antal verkliga lägenheter i deras olika hyresverktyg – tio av de senast sålda bostadsrätterna på bostadssajten Hemnet, och tio av de senast förmedlade hyresrätterna hos Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Sedan räknade vi för varje lägenhet ut vad en skälig andrahandshyra skulle vara enligt lagen, och jämförde denna med förmedlarnas föreslagna hyra.

Resultatet av granskningen visade att förmedlingstjänsterna i flera fall föreslår hyror som är högre än de lagen tillåter:

  • Qasa föreslog en oskäligt hög hyra för 14 av de 20 lägenheterna.
  • Samtrygg föreslog en oskäligt hög hyra för 5 av de 20 lägenheterna.
  • Renthia föreslog en oskäligt hög hyra för 15 av de 20 lägenheterna på sin gamla webbplats, som fortfarande finns tillgänglig. På den nya webbplatsen föreslår företaget hyror som utgår från det som gäller enligt lagen.

 

Om skälig hyra

Den skäliga andrahandshyran för hyresrätter har beräknats utifrån den hyra som förstahandshyresgästen betalar.

Vad gäller bostadsrätter finns en viss osäkerhet kring vad som är skälig hyra. Enligt lagen får man utgå från sina kapitalkostnader och driftskostnader – till exempel bostadsrättsavgiften – när man sätter andrahandshyran.

Kapitalkostnaden beräknas som en ”skälig avkastningsränta” på lägenhetens marknadsvärde. Vad som är en skälig ränta är inte exakt fastslaget, men beroende på hur man tolkar gällande rättspraxis ligger den för närvarande mellan 1,5 och 3 procent. I vår granskning har vi genomgående räknat med 3 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".