Ragnhild Ekner.
Ragnhild Ekner har gjort dokumentären "Trafikljusen blir blå imorgon". Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio

Dokumentär om ett liv som tog slut för tidigt

Ragnhild Ekner "Vi förstod nog inte att han kunde behövt tröst, han också"
11 min

Jussi var den som alla kunde vända sig till när de hade det svårt. Men vem kunde han öppna sig för? Ragnhild Ekners nya dokumentär skildrar graffiti-gänget och vännen Jussi som tog livet av sig.

Filmaren Ragnhild Ekner lärde känna Jussi några år in på 2000-talet. Han var den som alla kunde öppna sig för i graffiti-gänget som Ragnhild började hänga med.

– Det var en viktig tid då vi alla sökte efter vår väg i livet och sökte efter mening och frihet och makt. Och Jussi fanns som en trygg hamn. Så det blev ett väldigt tomrum när han tog livet av sig, säger Ragnhild Ekner.

Hon berättar att hon var övertygad om att Jussi var lycklig under en period – men att han inte visste hur han skulle blomma ut.

– Han inte visste hur han skulle fortsätta blomma, hur han skulle gå vidare, berättar Ragnhild Ekner.

Filmen är också en generationsfilm och Ekner beskriver det som ett äventyr.

– Jag har tänkt på vad det är som ger en grupp ett driv, och att vi hade en gemensam fiende, "Svensson", tror jag gav oss större sammanhållning. Ungefär som i Mods-trilogin där de sjunger den där sången vid spärrarna. Och så hade vi graffittin gemensamt, skapande i grupp.

I filmen "Trafikljusen blir blå i morgon" har Ragnhild Ekner samlat mycket film från de första tio åren av 2000-talet. Hon gick en dokumentärfilmsutbildning på Biskops-Arnö och började redan då filma Jussi och de andra i graffiti-gänget.

Filmen har biopremiär fredagen den 8 september. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".