Louise Thor på Torekällgatan i Södertälje
1 av 3
Louise Thor på Torekällgatan i Södertälje Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Huset där hon bodde granne med Björn Borg är noga utmärkt
2 av 3
Huset där hon bodde granne med Björn Borg är noga utmärkt Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Louise Thor visar platsen där Björn Borg stod och slog i timmar
3 av 3
Louise Thor visar platsen där Björn Borg stod och slog i timmar Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Hon kastade sudd på Björn Borg

Louise Thor: "Jag blev tokig alltså"
4:43 min

Inför premiären av "Borg" har vi träffat Louise Thor som bodde granne med Björn Borg i Södertälje på 60-talet. Hör historien om varför hon öppnade fönstret och kastade sudd på honom.

Historien om Björn Borgs bollande mot garageporten på Torekällgatan i Södertälje är lika känd som alla hans titlar i Wimbledon.

Men något som inte är lika välkänt är att det fanns en granne i huset som till och med kastade sudd på honom för att han skulle sluta nöta tennisslag mot porten. Louise Thor satt i köket, som 21-åring, och försökte plugga och blev tokig på ljudet när bollen mötte garageporten:

– Jag satt och läste och det lät dunk, dunk, dunk och jag blev tokig. Han kunde stå där i flera timmar.

Vad gjorde du då?

– Då började jag skära sönder mitt suddgummi och kastade suddgummi på honom så han skulle sluta. Men han slutade inte! Sen kastade jag papper på honom men det hjälpte inte heller. Han bara tittade argt på mig och så fortsatte han spela.

När ni sågs i trappen sedan, blev det frostigt då?

– Nä, han var så snäll och öppnade porten för mig och stod där och bugade med tennisracket i handen.

Louise Thor berättar att hon imponerades av den unge Björn Borg som stod där utanför huset timme ut och timme in och hon tänkte att det måste bli något stort av någon som är så målmedveten. Hon skulle gärna vilja träffa Björn Borg nu och prata om det som hände:

– Det vore roligt att få träffa honom och prata och fråga vad han tyckte om den elaka tanten som kastade saker på honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".