Landstingsdirektör Malin Frenning.
1 av 2
Landstingsdirektör Malin Frenning. Foto: SLL.
Tomas Movin (till vänster) ersätts av Mikael Runsiö (höger).
2 av 2
Tomas Movin (till vänster) ersätts av Mikael Runsiö (höger). Foto: Stockholms läns landsting.

Ledning petar Södersjukhusets vd

Landstingsdirektör Malin Frenning om vd-bytet
2:01 min

Södersjukhuset får en ny vd. Landstingsdirektör Malin Frenning petar Tomas Movin och plockar in Mikael Runsiö från Södertälje sjukhus.

Bakom beslutet om chefsskiftet står landstingsdirektör Malin Frenning och Södersjukhusets styrelseordförande Johan Assarsson.

– Vi går in i en ny fas och det innebär att jag har efterfrågat ett ledarskap som är tydligt och konkret, och det representerar Mikael Runsiö, säger landstingsdirektör Malin Frenning.

Vad är det för ledarskap som efterfrågas?

– Att driva förändring. Och det har Mikael visat att han kan göra i sitt arbete i Södertälje.

Har du och Tomas Movin varit överens i den här frågan?

– Jag har bett Tomas att lämna sin tjänst och han har valt att stanna kvar inom Stockholms läns landsting och det är vi överens om, säger Malin Frenning.

Landstinget har nu inlett processen för att hitta en ny vd för Södertälje sjukhus.

Tomas Movin är läkare och ortopeddocent i grunden. Innan har började som vd på Södersjukhuset arbetade han som chef för akutdivisionen på Karolinska universitetssjukhuset. Han förnekar att vd-skiftet grundar sig i någon form av konflikt eller missnöje.

– Jag är otroligt stolt över allt som vi har uppnått på Södersjukhuset på de knappt fem år som jag varit chef. Landstingsdirektören har valt att göra en rockad bland några nyckelpersoner i landstinget och jag får möjlighet att kliva in andra uppgifter centralt i landstinget, säger den avgående vd:n Tomas Movin till P4 Stockholm.

I oktober ska han börja arbeta med vad han kallar "strategiska utvecklingsfrågor på systemnivå" inom landstinget.

– Det är flera delar. Inte minst att få vården att fungera mellan olika vårdgivare. Vi är ganska duktiga inom en organisation men alltför dåliga att få vården att fungera mellan olika vårdaktörer, säger Tomas Movin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".