Bild från polisens förundersökning.
1 av 2
Bild från polisens förundersökning. Foto: Polisen.
Vakt vid säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
2 av 2
Vakt vid säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: Jessica Gow/TT

"Prejade bilen av vägen och sköt honom"

Reporter Ulf Bungerfeldt från rättegången
2:14 min

Rättegången mot de åtta unga män och pojkar som åtalas för dödsskjutningarna i Solna och Hallonbergen startar i dag tisdag – i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.

Det rör sig om en stor och komplex utredning och egentligen två separata polisutredningar.

Det var i slutet av januari som en 25-årig man först sköts i ett garage i Hallonbergen. När han körs till Karolinska sjukhuset i Solna prejas deras bil av vägen och mannen skjuts till döds.

Under polisens utredning visar det sig att det finns ett bra vittne till skotten i garaget – en 39-årig man, som bor i huset ovanför.

En månad senare tränger sig flera män in hans bostad och hugger ihjäl hans fru med kniv. Själv flyr 39-åringen ut genom ett fönster, men han hinns upp utanför huset och blir också han svårt knivhuggen – och dör senare på sjukhus.

– Målsägande A blir först skjuten i Sundbyberg. Han klarar sig från den skjutningen och tar sig i en bil mot Karolinska Sjukhuset i Solna. Precis i anslutning till Karolinska så blir den här bilen stoppad av en annan bil och en person går fram som målsägande A finns i och skjuter honom. Han får skador framför allt i huvudet, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

Enligt Expressen fruktar polisen hot mot rättegången och därför har den flyttats till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. 

– Det är en lång kö och det är uppenbarligen förseningar. Det är många anhöriga och allmänhet som väntar här i kö. Det här kommer att ta tid, säger P4 Stockholms reporter Ulf Bungerfeldt på plats utanför säkerhetssalen.

Enligt åtalet ligger flera av de åtta misstänkta personerna bakom flera av de tre morden.

Rättegången startar den 5 september och beräknas att pågå i 28 dagar.

Texten uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".