Resan till Gotska sandön blev mer äventyrlig än vad klassen från Djursholm hade tänkt sig.
1 av 3
Resan till Gotska sandön blev mer äventyrlig än vad klassen från Djursholm hade tänkt sig. Foto: Veronika de Geer
På ön har det ordnats tillfälliga lektioner för de strandsatta eleverna från Djursholm.
2 av 3
På ön har det ordnats tillfälliga lektioner för de strandsatta eleverna från Djursholm. Foto: Veronika de Geer
Klassen på en strand på Gotska Sandön.
3 av 3
Klassen på en strand på Gotska Sandön. Foto: Veronika de Geer.

Skolklass från Djursholm fast på Gotska sandön

Föräldern Veronika de Geer: Det är väl en nyttig övning
0:51 min

En högstadieklass från Viktor Rydberg-gymnasiet i Djursholm är fast på Gotska sandön ute i Östersjön på grund av den hårda blåsten.

Vindarna gör att båtar inte kan lägga till vid ön. Men 15-åringarna tar det bra efter omständigheterna. Bland annat har det ordnats med tillfällig undervisning ute på ön.

– Vi har hittat små pärlor här bland andra som är inblåsta – en fysiklärare och några spanska killar som varit gästföreläsare. Vi har riggat upp ett klassrum här, berättar föräldern Veronika de Geer som är med på resan.

Än så länge är mat, dryck och el till mobiltelefonerna inget problem. Men Veronika de Geer medger att vissa ungdomar tycker det är lite jobbigt ibland.

– Dels kan ju någon till och från bli ledsen men då försöker vi trösta och peppa varandra. I går ösregnade det hela dagen - allting är blött, det finns bara kallvatten i kranen och dass. Det handlar om att det är torftigt, säger Veronika de Geer, som ändå tycker det är en nyttig övning.

Skolklassen skulle ha rest hem i söndags. Det senaste beskedet är att eleverna och de andra strandsatta kanske kan åka hem i morgon, men öns tillsynsman kan inte lova något säkert på grund av vädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".