Björn Frantzén gör kokbok för diabetiker

11 min

När kocken Björn Frantzéns dotter var tre år fick hon diagnosen diabetes typ 1. Nu ger han ut en kokbok för diabetiker tillsammans med sin fru.

Björn Frantzén har flera framgångsrika restauranger i Stockholm och har gett ut kokböcker och gjort tv-program. Men det största projektet och utmaningen var kanske när dottern, tre år gammal, plötsligt fick diagnosen diabetes typ 1.

– Läkaren sa till mig att "du kan rensa din kalender de nästkommande sex månaderna för din dotter har diabetes typ 1". Jag förstod ju inte då vad det skulle innebära, berättar Björn.

Att ansvara över ett litet barn med diabetes innebar att Björn Frantzén behövde ha konstant koll på sin dotters blodsocker, och såg till att hon åt rätt och hur mycket hon rörde på sig.

– Diabetes sover aldrig. Det är larm varje natt där man måste korrigera värdena genom insulin.

Nu är dottern sju år och får hjälp i skolan för att se till att hon behåller sina värden.

Påverkade och inspirerade av sina erfarenheter ger nu Björn och hans fru ut en kokbok med recept på bra mat för diabetiker.

– Alla borde egentligen äta som en diabetiker gör. Man mår mycket bättre när blodsockret är på en bra nivå. För mig var det dessutom ett bra sätt att gå ner i vikt, berättar Björn.