Polisen är på plats vid Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge.
Polisen är på plats vid Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Polisinsats på gymnasieskola i Haninge efter rykten

Rektor Robert Aspfors om hotet mot skolan
2:12 min

Polisen ryckte idag ut till Fredrika Bremer gymnasiet i Haninge. Orsaken är att det i går kom hot om skottlossning via sociala medier.

– Sent i går kväll florerade ett rykte på en social medie-plattform som heter Snapchat med ett indirekt hot mot vår skola. Någon har skrivit att det kan ske någon form av skottlossning under dagen, säger rektor Robert Aspfors.

Sedan i morse finns poliser på plats på skolan - både för att utreda det hela och skapa lugn.

– Efter samråd med polisen har vi gjort bedömningen att verksamheten kan fortsätta precis som vanligt, säger Robert Aspfors.

Hotet och den efterföljande ryktesspridningen har skapat oro bland elever och föräldrar.

– Vi har sagt att personal som inte undervisar, alltså lärare, ska röra sig bland ungdomarna. Vi har bett våra elevhälsoteam att vara beredda men framförallt gå runt och ta kontakt i de grupper där det verkar finnas oro, säger Robert Aspfors.

Skolan har också personal som håller extra koll på skolan in- och utgångar. Under förmiddagen har Robert Aspfors på nytt pratat med polisen.

– Vi kan inte göra någonting annat än att lyssna på polisen. Dom bedömer att vi kan fortsätta vår undervisning precis som vanligt, det vill säga man ser inget hot mot skolan just nu, säger Robert Aspfors.

För eleven Rebecka Löwenborg, som går i årskurs tre, blev det en lite förvirrad start på skoldagen.

-Jag visste ingenting och så kom jag hit så stod det en polisbil utanför skolan.

När Rebecka och hennes kamrater inte fick någon information gick de och pratade med rektorn och polisen.

- De sa att det skulle kännas bäst om ni stannar här så vi har koll på er i fall någon förälder ringer. Det är väldigt många som har gått hem, men vi har stannat här, berättar Rebecka Löwenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".