Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Annonssajterna tar ut högre avgift, ju högre hyran är.
Annonssajterna tar ut högre avgift, ju högre hyran är. Foto: Grafik: Sveriges Radio
#bostadsökes

Förmedlarna tjänar mer ju högre hyran är

Qasas marknadschef: Vi tar en ekonomisk risk
0:52 min

Flera av de större bolagen som förmedlar andrahandsbostäder i Sverige tar ut en procentuell avgift av hyran – och tjänar därmed mer pengar ju högre hyran är.

P4 Stockholm och P5 STHLM kunde tidigare på torsdagen berätta att företagen ofta rekommenderar grova andrahandshyror på sina sajter.

Samtidigt tar de ut en procentuell avgift av hyran.

Företaget Samtrygg tar en avgift om 15 procent av hyresbeloppet. Vd Viktor Nilsson medger att Samtrygg tjänar mer ju högre hyran är.

– Ja, men vi har också rörliga kostnader som är förenade med den hyran vi tar. Om vi till exempel ska ha en betalningsgaranti för en dyrare hyra, så har vi dyrare kostnader för att stå för den betalningsgarantin. Därför är den avgiften rörlig, säger Viktor Nilsson.

Som P4 Stockholm och P5 STHLM kunnat berätta har flera av de största annonssajterna för andrahandsbostäder i Sverige olika verktyg på sina sajter där de i många fall rekommenderar sina kunder att begära en kraftig överhyra när de hyr ut sina bostäder.

Både Samtrygg och konkurrenten Qasa tjänar pengar genom att ta ut en procentandel av hyran – vilket alltså innebär att de tjänar mer ju högre hyran är.

Hyresgästföreningen i Stockholm säger att det gärna skulle se en lagändring.

– När systemet tillåter kommer vissa försöka använda sig av det. Jag tror att det som behöver till är en ändring i lagstiftningen, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen.

Viktor Nilsson på Samtrygg säger att det stämmer att en högre hyra ger företaget mer pengar, men att man också tar en större risk vid högre hyror. Detta eftersom man går in och betalar hyran om andrahandshyresgästen inte gör det.

– För att vi ska kunna garantera betalningar och ombesörja en försäkring, så måste vi ha en rörlig avgift, säger Nilsson.

Hur hittar du boende? Dela med dig av dina bästa tips! Berätta gärna mer i vårt formulär, under #bostadsökes eller mejla oss på bostadsokes@sverigesradio.se 

Qasa tar mellan 5 och 8 procent av hyresbeloppet i avgift av sina kunder. Även Qasas marknadschef Mattia Tosti medger att en högre hyra ger mer pengar till företaget. Men risken är högre ju högre hyran är, säger Tosti.

– Ju högre hyran är, desto högre är vår kreditrisk, i och med att vi går in och garanterar hyran gentemot hyresvärden. Alltså, om hyresgästen inte betalar så kommer vi fortsatt att betala ut hyran till hyresvärden. Där tar ju vi en ekonomisk risk, och den ökar ju, ju högre hyran är.

Förstår du om det kan framstå i vissas ögon som att det finns ett intresse från er sida att se en så hög hyra som möjligt?

– Absolut. Och vi är öppna för att ändra på den modellen, säger Mattia Tosti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".