Dan Eliasson
Dan Eliasson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Åklagare begär in rikspolischefens beslut

1:18 min

Åklagare kommer under torsdagen att begära in det beslut som rikspolischefen Dan Eliasson fattade 2015, där han gör ett avsteg från säkerhetsskyddsförordningen.

Detta efter att Dan Eliasson nu polisanmälts. Anders Jakobsson, chef vid Särskilda åklagarkammaren, säger att det är tre anmälningar som kommit in mot rikspolischefen efter Ekots och P4 Stockholms avslöjande.

– Nu har det inkommit några anmälningar rörande den aktuella händelsen och med det som underlag kommer jag att gå in och vidta några förutredningsåtgärder, det vill säga ta in ett grundmaterial för att kontrollera om det skett något som är brottsligt eller inte, säger Anders Jakobsson.

Åklagare Anders Jakobsson vill inte gå in på varifrån polisanmälningarna kommer, eller vilket brott det skulle kunna röra sig om. Men han kommer att begära in beslutet från våren 2015.

– Det känns ju ganska naturligt att titta lite närmare på det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista