Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#bostadsökes

Allt fler unga bor kollektivt

Publicerat fredag 8 september 2017 kl 06.00
Adam berättar om varför han bor i kollektiv
(1:37 min)
Adam Engel bor i kollektiv.
Adam Engel bor i kollektiv. Foto: Emma Kirkhoff/Grafik SR

Det blir allt vanligare att unga vuxna i Stockholms län bor i olika former av delat boende. – Kollektiv är ett billigare sätt att hamna nära stan, säger Adam Engel, 21.

På tio år har antalet unga i Stockholms län som bor i delat boende ökat med 70 procent. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen som bygger på en enkätundersökning bland 20-27-åringar i länet.

Enligt Hyresgästföreningen beror det på bostadsbristen och svårigheten att få tag i en egen bostad.

– Precis, man pressas ut i osäkra boendeformer och det beror på att det finns en generell bostadsbrist, som håller på att rättas till. Men det finns också framför allt en bostadsbrist för dem som har mindre resurser, säger Love Börjesson, analytiker på Hyresgästföreningen.

Adam Engel, 21, bor i ett kollektiv i Älvsjö. Han säger att det var mycket lättare att hitta delat boende än något eget när han flyttade upp till Stockholm.

– Enormt mycket. Framför allt beroende på att många som hyr ut i andra och tredje hand gör det till ett överpris. Vill man ha någorlunda rimligt pris hamnar man långt ut i förorterna, så kollektiv är väl ett billigare sätt att hamna lite närmare stan, säger han.

Enligt rapporten bor i dag 10 procent av länets unga vuxna i någon form av delat boende. Det kan handla om att hyra ett rum, bo i kollektiv eller dela lägenhet med kompisar.

Vad har du för erfarenheter? Bor du inneboende eller i kollektiv? Berätta för oss! Fyll i vårt formulär, skriv under #bostadsökes eller mejla på bostadsokes@sverigesradio.se 

Love Börjesson på Hyresgästföreningen menar att delat boende många gånger innebär en stor osäkerhet, eftersom det ofta handlar om korta och svarta hyreskontrakt.

– Och där har man till exempel inte besittningsrätt, man kan bli utslängd från den ena dagen till den andra. Man har inte det juridiska skyddssystem som man har som en vanlig hyresgäst, och det är problematiskt.

Adam Engel berättar att många han känner som bor inneboende eller i kollektiv upplever en stor osäkerhet – men det finns också fördelar.

– Det är en lagom balans av det privata. Och den stora fördelen när man bor i kollektiv är umgänget, och det är härligt att man alltid har några omkring sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".