Simon Gledhill spelar på Skandiaorgeln
Simon Gledhill spelar på Skandiaorgeln Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Skandiaorgeln gör comeback

Curt Carlsson: "Senast orgeln spelades in var 1952"
5:28 min

Den gamla orgeln på biografen Skandia på Drottninggatan var länge glömd. Men tack vare entusiaster så kommer den att börja användas. Hör om biograforgelns resa från 1930-talet och fram till idag.

På 1930- och 40-talet så fanns en orgel inne i biografen Skandia på Drottninggatan i Stockholm. Den användes för att skapa trivsel inför filmvisningarna men också som stämningshöjare när det var stumfilm.

När ljudfilmen kom och filmduken blev bredare så såg man ingen användning för orgeln som till slut plockades bort. Efter att ha valsat runt i Stockholm så har den nu landat i den gamla reaktorhallen vid KTH. Den är den stora stjärnan i orgelfestivalen som arrangeras idag och som bandas av Sveriges Radio P2, för att sändning vid ett senare tillfälle.

Vi träffade Curt Carlsson, från Skandiaorgelns vänner, och fick veta allt om orgelns resa genom stan från 1930-talet och fram till 2017. Lyssna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".