Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

I dag röstar Vaxholmsborna om Norrbergsskolan

"Det är kapitalförstöring att riva en fullt funktionsduglig skola"
1:38 min
Norrbergsskolan i Vaxholm byggdes på 50-talet.
1 av 2
Idag är det folkomröstning om att riva eller bevara Norrbergsskolan i Vaxholm. Foto: Mika Wallgren / Sveriges Radio.
Lars Lindgren
2 av 2
Lars Lindgren(M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.

I dag är det folkomröstning i Vaxholm om den planerade rivningen av Norrbergsskolan. Katherine Hanly (S) i kommunfullmäktige hoppas att Vaxholmsborna ska rösta nej.

– Dels anser vi att det är kapitalförstöring att riva en fullt funktionsduglig skola som kan användas till andra kommunala ändamål, dels tycker vi inte att den här frågan har gått till folket och det är därför vi har en folkomröstning nu, säger Katherine Hanly.

Behövs det inte bostäder i det här området?

– Vi behöver hyresrätter i Vaxholm, det är någonting som saknas något så oerhört. Det som majoriteten vill bygga i Vaxholm, det är ju bostadsrätter. Väldigt dyra sådana.

– På just den platsen där Norrbergsskolan finns idag vill man bygga upp till 300 lägenheter, och det är någonting som väldigt känslig kulturbebyggelse i Vaxholm i övrigt inte kan ta anser vi, säger Katherine Hanly.

Dagens folkomröstning handlar om framtiden för Norrberget och Norrbergsskolan på Vaxön. Nej-sidan vill bevara skolan, medan kommunledningen planerar att riva skolan och bygga bostäder på platsen.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) säger att Norrberget är en lämplig plats för nya bostäder.

– Det är kollektivtrafiknära. Vi vill ju bygga kollektivtrafiknära så att vi kan minska biltrafiken för pendling och så vidare, säger Lars Lindgren.

– Vi tycker också att det är viktigt att den här platsen ligger som en förlängning av nuvarande centrum. Det har vi ju haft som plan länge att vi ska försöka förlänga centrum från hamnen och upp i det centrala Vaxholm.

Man kan säga att det skulle innebära att Vaxholms centrum blir större.

– Så kan man också säga, ja. Absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".