Furuborgskolan i Nykvarn är avsedd för runt 250 elever. Men idag går bara runt 150 barn i skolan.
1 av 2
Furuborgskolan i Nykvarn är avsedd för runt 250 elever. Men idag går bara runt 150 barn i skolan. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Rektor och lärare
2 av 2
Personalen som arbetar på Furuborgskolan i Nykvarn. Från vänster: Maria Brauer, rektor, Malin Johansson, biträdande rektor, Ann-Britt Kettunen, lärare.

Halvtomma klassrum på Furuborgskolan i Nykvarn

Halvtomma klassrum
1:15 min

– Vår etta är en liten klass. Det är en halv etta skulle man kunna säga, konstaterar Maria Brauer, rektor på Furuborgskolan i Nykvarn.

Den nybyggda Furuborgskolan i Nykvarn är byggd för att kunna ta emot två förskoleklasser och lika många ettor, tvåor och treor. Men när skolan slog upp portarna vid terminsstarten, blev det inte någon större anstormning av elever. Det kom bara 47 barn, uppdelade på en etta med 11 elever och två förskoleklasser med 36 barn.

Men det har dessutom tillkommit ett hundratal barn från Lillhaga förskola, som rivits på grund av allvarlig fuktskador. Tanken är att de barnen ska gå på Furuborgskolan i väntan på att deras skola blir färdigbyggd.

– Det kommer att fyllas på med elever här. Det är vi säkra på, förklarar Maria Brauer, när hon visar P4 Stockholm runt i den nybyggda skolan. Den stora inflyttningen till Nykvarn och växande årskullar gör att skolan kommer  att "växa i kostymen" så småningom tror hon.  

Nästa läsår beräknas etapp två av Furuborgskolan vara inflyttningsklart, där ska elever från fjärde till sjätte klass inhysas. Om den nya delen av skolan också kommer råda brist på elever återstår dock att se.

Ann-Britt Kettunen, lärare på skolan tycker att det är för lite elever just nu: Det är för lite för få för att få en ordentlig gruppdynamik. Jag vill gärna ha fler elever, konstaterar hon.

Urban Hamid

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".