Furuborgskolan i Nykvarn saknar elever

1:10 min

Det saknas elever för att fylla alla klasser i den nybyggda Furuborgskolan i Nykvarn. Men det handlar inte om dålig planering, menar ordförande i utbildningsnämnden.

Den nybyggda Furuborgskolan i Nykvarn är byggd för att kunna ta emot två förskoleklasser och lika många ettor, tvåor och treor. Men när skolan slog upp portarna vid terminsstarten, blev det inte någon större anstormning av elever.

Det kom bara 47 barn – uppdelade på en etta med 11 elever och två förskoleklasser med 36 barn.

– Vi kan jobba med att fylla upp våra lokaler till bristningsgränsen. Men någonstans måste vi gå över till att bygga nytt och då får vi den omvända effekten och får väldigt luftiga lokaler, säger Thomas Wiberg (NP), utbildningsnämndens ordförande i Nykvarn.

Wiberg delar inte bilden att Furuborgskolan skulle vara överdimensionerad – den är snarare byggd för att kunna svara mot ett ökande framtida behov.

Nykvarns kommun växer så pass att det måste byggas fler skolor, säger Nykvarnspartiets Thomas Wiberg.

Etapp 2 av Furuborgskolan, som ska bli klar 2018 och där klasser mellan 3-6 ska inhysas, kommer att täcka Nykvarns närmaste behov av låg-, mellanstadie- och förskolor.

Men det kommer också behövas byggas nya högstadieskolor om ett antal år förutspår Thomas Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista