Den Nazister genomför under kraftig polisbevakning en demonstration i Stockholm
Nazister genomför under kraftig polisbevakning en demonstration i Stockholm Foto: Jessica Gow/TT

Nazist åtalas efter tal på Mynttorget

Åklagaren: "Det är ett solklart brott"
1:25 min

En ledande person från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen åtalas misstänkt för hets mot folkgrupp.

Vid ett tal på Mynttorget förra året filmades mannen när han gjorde flera nazi-liknande hälsningar och ropat "hell seger".

Han nekar själv till brott, men kammaråklagare Olof Vrethammar är säker på sin sak.

– Min bedömning av den hälsning och de uttalanden han gjorde i samband med demonstrationen på Mynttorget är att det utgör hets mot folkgrupp. Då är det min skyldighet att väcka åtal, säger åklagare Olof Vrethammar.

Trots att demonstrationen, och mannens tal, på Mynttorget i november i fjol filmades så förnekar han att han gjort något brottsligt.

Hets mot folkgrupp kan enligt 16§ i brottsbalken ge två års fängelse, eller om det är fråga om grovt brott, fyra års fängelse.

Men den åtalade mannen, som är en ledargestalt inom Nordiska Motståndsrörelsen hävdar till sitt försvar att orden "hell seger" användes av skalden och biskopen Esaias Tegnér redan på tidigt 1800-tal, alltså långt innan det kom att förknippas med Tyskland under nazisterna.

Ett resonemang som kammaråklagare Olof Vrethammar inte är särskilt imponerad av.

– Om man översätter det till tyska så betyder det "Sieg Heil", och att säga det i en demonstration som anordnas av nationalsocialistisk rörelse kan inte jag bedöma att det rör sig om något annat än att det är en hänvisning till nazismen i Tyskland på 30- och 40-talet, säger åklagare Olof Vrethammar.

– I synnerhet i kombination med den handrörelse han gör, även om det var med knuten näve, så är likheterna påfallande.

Anser du att du har ett starkt mål, att det blir en fällande dom?

– Ja, det är en förutsättning för att väcka åtal att man förväntar sig att det ska bli det. Sakförhållandena syns dessutom på film, där de är tydligt dokumenterade, så det är en juridisk bedömning, säger kammaråklagare Olof Vrethammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".