Kulturminister Alice Bah Khunke, Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert och Unga Klaras vd Nisha Besara.
Kulturminister Alice Bah Khunke, Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert och Unga Klaras vd Nisha Besara. Foto: Pontus Lundahl/TT

Unga Klara blir nationell scen för barn och unga

"Ger oss möjlighet att jobba mer långsiktigt och stabilt"
0:52 min

Första renodlade barn- och ungdomsscenen som får ett nationellt uppdrag.

Det statliga stödet höjs samtidigt till 16,2 miljoner under 2018, för att därefter ligga på 15,4 miljoner kronor.

– Vi har haft en osäker ekonomisk situation i åtta år, och det här ger oss förutsättningar att jobba långsiktigt och stabilt, säger Nisha Besara, vd för Unga Klara.

Pengarna kommer gå till att göra mer teater för barn och unga i Stockholms län.

– Det ger oss möjlighet att göra längre turnéer under längre perioder och att möta ännu fler klasser i fler skolor än vi gjort tidigare. 

Unga Klara grundades 1975 av Suzanne Osten, då som en del av Stockholms stadsteater. Sedan 2009 har Unga Klara varit en fri teatergrupp, utsedd till viss aktör. Suzanne Osten lämnade teatern 2014 och sen dess är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff dess konstnärliga ledare.

Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2018, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

– Det är en stor glädje. Det här har varit en av mina viktigaste frågor under mandatperioden, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på en presskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".