Alkobommar i Frihamnen. Foto: Julia Brynolfsson /Sveriges Radio.
Alkobommar i Frihamnen. Foto: Julia Brynolfsson /Sveriges Radio.

Mångmiljonsatsning på alkobommar i hamnar

"Det är mycket glädjande"
1:19 min

Regeringen anslår 78 miljoner kronor under tre år för att sätta upp alkobommar i hamnar där lastbilar och andra fordon anländer med färja.

Det betyder att Värtahamnen i Stockholm kan få tillbaka de alkobommar som tidigare funnits på försök.

– Ett försök som fungerade utmärkt, det var egentligen att oerhört slöseri med resurser att tvinga oss att montera ner anläggningen, säger Göran Sydhage, VD för Motormännens helnykterhetsförbund, MHF.

Idag är han emellertid glad över regeringens planer.

– Det är oerhört glädjande. Efter det lyckade försöket i Värtahamnen där alla lyckönskade oss, kändes det som att ingenting hände. Inte förrän nu då det känns som om någon äntligen tar tag i den här frågan på allvar, säger Göran Sydhage till P4 Stockholm.

Trafikverket får nu i uppdrag att upphandla utrustning, och regeringens ambition är att säkra alla hamnar.

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth kommer det bli en kombination av fasta anläggningar och mobila lösningar.

När alkobommar testades i bland annat Värtahamnen för några år sedan stoppades många förare de första dagarna, men efter ett tag bara någon enstaka i veckan.

Bekymret var att polis eller kustbevakning inte hade möjlighet att vara på plats för att lagföra de som förare som fastnade i alkobommen, och försöket avbröts.

– Och det problemet kommer kvarstå även om det nu sätts upp nya alkobommar i Värtahamnen, säger Göran Sydhage.

– Resultaten kan faktiskt inte bli bättre även om det monteras upp permanenta alkobommar, säger han.

– Resultatet av försöket då var klockrent, men det visade också att polis, tull och kustbevakning ibland får högre prioriterade uppdrag de måste åka på. Då är det bara att låta bommarna stå öppna, och sen återuppta provtagningen igen så fort polisen kommer tillbaka, säger Göran Sydhage, VD för Motormännens helnykterhetsförbund (MHF).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".