Väsbyhems lägenheter i Runby.
1 av 2
Väsbyhem tror det finns ett stort mörkertal av svartuthyrning. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Väsbybon Abdi Hashi
2 av 2
Hyresgästen Abdi Hashi tycker att det är bra att hyresvärden jobbar mot svartuthyrningar. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Fler hyr ut sina lägenheter svart

Utredaren: Vissa är ute efter att tjäna pengar
1:42 min

Allt fler hyresgäster hyr ut sina bostäder i andra hand – trots att de saknar tillstånd från hyresvärden. Det uppger länets kommunala bostadsbolag för P4 Stockholm.

Saija Jonsson jobbar som utredare på Upplands Väsbys kommunala bostadsbolag Väsbyhem. Hon säger att den olovliga uthyrningen har blivit mer systematisk och utstuderad.

– Vi ser tendensen att det inte är att man hjälper en familjemedlem att få en lägenhet, utan det är mer vi har redan ett annat boende, eller vi skaffar oss en lägenhet och bor där en kort stund, och sedan köper en bostadsrätt eller villa. Så vi upplever att det är mer planerat, säger hon.

Att man är ute efter att tjäna pengar?

– Ja, säger Saija Jonsson.

Den som vill hyra ut sin lägenhet måste ha hyresvärdens tillstånd för det, annars är uthyrningen olovlig. De flesta kommunala bostadsbolag runt om i länet uppger för P4 Stockholm att de ser ett ökat problem med olovlig andrahandsuthyrning.

Flera hyresvärdar – till exempel Familjebostäder i Stockholm och Förvaltaren i Sundbyberg – har särskilda utredare som enbart jobbar med att upptäcka och bevisa svartuthyrningar.

Sedan slutet av förra året har Väsbyhem i Upplands Väsby haft närmare 200 fall av misstänkt olovlig andrahandsuthyrning, och drygt 30 av dem har lett till att hyresgästen har sagts upp.

Utredaren Saija Jonsson tror att det finns ett stort mörkertal.

Vi kanske bara skrapar lite grand på ytan, men under den finns det säker mer olaga än vad vi vet.

Flera av Väsbyhems hyresgäster som P4 Stockholm pratar med, tycker att det är bra att hyresvärden jobbar med att försöka avslöja dem som hyr ut sina lägenheter utan tillstånd.

– Eftersom det inte är tillåtet är det ju bra om man utreder det, säger Carina.

– Jag tycker att det är bra. Men samtidigt beror svartuthyrningen på bostadsbristen. Folk vill bo någonstans och det finns inte lediga lägenheter. Det är markanden som styr, säger Abdi Hashi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".