sopsug.
Sopsugsanläggning som kopplats till papperskorgarna i parken vid Mariatorget. Foto: Stockholms stad, trafikkontoret

Sopsugar kan minska trafiken i Stockholms innerstad

Sopsugar i innerstaden
1:40 min

Sopsugar i stället för vanlig sophämtning kan förbättra miljön och minska den tunga trafiken i Stockholms innerstad. Det säger Lars Svärd (M), som vill se ett försök med sopsugar i innerstaden.

– Stockholm blir allt trängre och trafiken blir större och för att få bort mycket av den tunga trafiken i den befintliga bebyggelsen så skulle man då göra ett pilotprojekt, säger Lars Svärd (M).

– Vi har ju sopsugar i de nybyggda delarna av Stockholm, så att genom att göra ett pilotprojekt precis som man har gjort i Bergen, Barcelona och Singapore, så borde väl inte vi vara sämre utan få till en bättre miljö även i vår innerstad.

I flera av Stockholms nyare bostadsområden finns det redan sopsugar – det vill säga att soporna sugs iväg till ett större soprum som är gemensamt för flera fastigheter. Men i de äldre stadsdelarna finns det oftast ett soprum i varje hus, och det innebär mycket tung trafik när soporna ska hämtas.

Nu vill Lars Svärd att Stockholms stad ska pröva att införa sopsugar i en äldre del av innerstaden – men han medger att det finns problem att lösa.

– Det är klart att det finns svårigheter för det krävs ju tunnlar att suga de här soporna i och förutom det så kan det ju också vara så att fastighetsägarna måste vara med på båten, för det är ju deras fastigheter. Men jag tror att med gemensamma ansträngningar så går det nog att få till ett pilotprojekt.

I ditt förslag skriver du om innerstaden, men skulle det här kunna vara lämpligt även för förorterna?

– Ja, i längden så tror jag det men mitt förslag är innerstaden eftersom där har vi de stora problemen med tung trafik, och där tror jag den största vinsten skulle vara både när det gäller buller och miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".