Varg
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Kan bli skyddsjakt på Rialavargen

Länsstyrelsen: Det kan röra sig om en oskygg varg
1:32 min

Igår dödades en mindre hund av en varg i trakterna kring Riala i Norrtälje kommun. Idag har Länsstyrelsen ett möte där det diskuteras om eventuell skyddsjakt på Rialavargen.

Hunden anmäldes försvunnen och hittades senare av Länsstyrelsens rovdjursutbildade spårhundar.

– Ett eventuellt beslut om skyddsjakt tror jag vi kan ta i nästa vecka, men först måste vi pröva om det finns andra åtgärder, och den bedömningen kan vara klar imorgon, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen.

Enligt Länsstyrelsen säger lagstiftningen att man måste titta på andra lösningar innan ett beslut om skyddsjakt tas. Det kan handla om att använda skrämselåtgärder, som ljud eller ljuseffekter för att skrämma bort vargen. Eller använda sig av gummiammunition för att skrämma bort djuret när den är i närheten av bebyggelse.

Den senaste tiden har flera får och två hundar dödats av varg. Enligt Länsstyrelsen kan det röra sig om ett nytt fenomen för länet. Det kan handla om en oskygg varg, alltså om en varg som drar sig nära bebyggelse.

– Ibland dyker det upp individer som beter sig på det här viset, vargen kommer nära bebyggelse och människor, och ser vi på Rialavargen som tagit två hundar så kan det vara så att den ser en hund som en konkurrent om byte eller partner, en annan tanke är att, om en annan hund i området löper så drar det till sig en varg, säger Göran Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".