Svea hovrätt i Stockholm Fredrik Sandberg / SCANPIX
Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ökad säkerhet i domstolarna ger resultat

Åklagare: Farliga personer ser inte alltid farliga ut
1:36 min

Antalet beslag av farliga föremål och inrapporterade incidenter vid domstolar har ökat och det är ett resultat av ett mer medvetet säkerhetsarbete.

– Ja, vi har sett en positiv förändring. Fördelen är att alla inblandade, åklagare som vittne, vet att i en förhandlingssal finns det inga besökare som har farliga föremål på sig, säger Thomas Östman, säkerhetschef vid Stockholmsdomstolarna. 

Nu finns fasta säkerhetskontroller vid en rad av tingsrätterna i Stockholms län, och förra året ökade antalet inrapporterade incidenter i rättegångsmiljö med hela trettio procent runt om i landet.

– Det här gäller ju alla Sveriges domstolar inte bara regionen i Stockholm. Jag tror dels har vi blivit bättre på incidentrapportera och att vi har tagit mer allvar på de här hoten som kommit in och det kan vara telefonhot och det kan vara hot i pågående förhandling, säger Thomas Östman.

Emelie Källfelt är åklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm. 

– Det är bra! Det borde vara ett minimikrav vid alla tingsrätter. De personer som är farliga ser inte alltid så farliga ut på papperet och det är en trygghet att de i vårt fall inte kan ta med sig vapen. Som åklagare är du sällan den mest populära aktören i en rättsal och även fast jag har ett eget rum att gå till så hjälper inte det mig om det är någon på åhörarbänken som har vapen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".