Kristina Engqvist, kyrkoherde på Högalids församling.
Kristina Engqvist, kyrkoherde på Högalids församling. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.

Fler röstar i förväg i kyrkovalet

"Ökat deltagande i kyrkovalet"
1:23 min

I år har Svenska kyrkan sett en kraftig ökning av deltagande i förtidsröstningen av kyrkovalet i hela Sverige. Hos Högalids församling i Stockholm har rösterna tredubblats jämfört med förra valets totala resultat.

Det har varit ett intensivt förtidsröstande och trångt på våran expedition, säger Kristina Engqvist, kyrkoherde på Högalids församling.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, är folkbokförda i Sverige och fyllt 16 år kan rösta i årets Kyrkoval. I Stockholm rör det sig om 890 000. Förra valet, för fyra år sedan var det drygt 13 procent av dem som röstade.

Men i år kan deltagandet komma att stiga. Kristina Engqvist tror att en anledning är bland annat generösare öppettider – men också på grund av Sverigedemokraterna.

– En orsak bland flera kan vara att Sverigedemokraterna finns som en valbar nomineringsgrupp. Jag tror att valdeltagandet kanske ger uttryck för en oro att kyrkans värdegrund ska förskjutas, säger hon.

Kristina Engqvist tror att det finns två läger när det kommer till Sverige Demokraternas makt över kyrkan.

– Vi tror att det sker en mobilisering hos dem, men också hos församlingen. Sverigedemokraterna vill lyfta upp Svenska kyrkan som en traditionsbärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".