Aurora 17.
Aurora 17 är Sveriges största militärövning på 20 år. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu brakar militärövningen Aurora loss

Hör övningsledaren om Aurora 17
1:50 min

Den största militärövningen i Sverige på 20 år drar igång i länet idag. Främst märks det i Enköping och i luften ovanför Uppsala. Mot slutet av veckan kommer soldaterna förflyttas österut mot Arlanda och Uppsala.

Den som rör sig ute på vägarna kan få se konvojer med militärfordon på E18 och riksväg 70, på väg mot övningsområdet i Enköpingstrakten. Mot slutet av veckan kommer soldaterna förflyttas österut mot Arlanda och Uppsala.

Om man skulle hamna bakom en trupptransport ska man ta det lugnt, säger Thomas Carlsson, ställföreträdande övningsledare vid ledningsregementet i Enköping.

– Man kan ligga kvar där man ligger. Inte köra om och tränga in sig mellan två ekipage. Håll hastigheten, håll avståndet till de tunga transporterna. 

Med början i dag måndag väntas det också surra och dundra en del uppe i luften ovanför Uppsala. Stridsplan och helikoptrar väntas lyfta och landa på Ärna flygplats. Enligt försvarsmakten kommer de här luftövningarna tidvis ske dygnet runt, ett välkommet inslag för militärflygsintresserade. Andra kanske kommer inte vara lika förtjusta i bullret från svishande rotorblad och dånande jetmotorer.

– Vi blir bättre på att försvara Sverige vid en eventuell attack. Sen kan vi ju inte förvänta oss att alla är positiva till det här. Det har jag full förståelse för, säger Thomas Carlsson.

Här är Trafikverkets råd om hur det blir trafikproblem under övningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".