Malin Andersson
Malin Andersson Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio

Hon är första kvinnliga tränaren för herrlag på elitnivå

Tränaren Malin Andersson: Hjärtat sa ja direkt!
2:11 min

Malin Andersson är ny tränare för IFK Tumbas herrlag i handbollsallsvenskan. Det gör henne till den första kvinnan i Sverige som tränar ett herrlag i handboll på elitnivå.

Malin Andersson från Lund har gjort en kometkarriär som tränare i handboll. De senaste två åren har hon tränat A-pojkar och juniorer i Jönköping och det var där hon fick samtalet med förfrågan om att bli IFK Tumbas nya tränare i somras. 

– Det var inte riktigt väntat då jag hade gjort en karriärsplan på att inom fem år träna på den här nivån och frågan kom efter sex månader. Så det blev lite av en chock faktiskt!

Men även om hjärtat sa ja direkt så hade Malin vissa tveksamheter innan hon tackade ja.

– Förnuftet fick mig att fundera om jag var redo och jag tog ett möte med min mentor direkt.

Efter mötet tackade Malin ja och det blev snabba ryck med en flytt till Stockholm då första träningen skulle hållas redan den 31 juli. 

I helgen var det säsongspremiär på hemmaplan för IFK Tumba. Det blev en niomålsförlust då laget förlorade med 23-32. Men Malin har höga förhoppningar och känner att hon ändå redan hunnit sätta sin prägel på laget. 

– Vi spelar offensivt försvar vilket jag alltid har spelat med alla mina lag. Och jag tycker att det utvecklar individen och laget mer när man spelar offensivt då det ställer högre krav, säger Malin. 

Malin anses vara en av de mest lovande tränarna i landet och har som enda svensk fått åka till Ungern för en tränarutbildning. Med tanke på hur karriären sett ut hittills är det kanske bara en fråga innan hon försvinner vidare ut i världen.  

– Givetvis vill jag komma ut i världen för jag trivdes jättebra i Ungern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".