Ulrica Holmqvist och Martina Stålvant.
Ulrica Holmqvist och Martina Stålvant. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Så vill Stockholmslagen ta över basketfebern från Luleå

Ulrica Homlqvist: Jag vill att folk ska ge basketen en chans
3:27 min

På lördag börjar damernas Basketliga och alla pratar om Luleå. Vi träffade spelare från Alvik och Telge som gärna vill ta basketfebern från Norrbotten ner till Stockholms län.

På lördag är det premiär för Basketligan damer och i premiärmatchen får Telge Basket resa ner till Lund och möta IK Eos. Nykomlingarna AIK spelar första matchen på söndag och får åka till Umeå och ta kampen mot Udominate Basket. Alvik spelar också på söndag och tar emot Visby Ladies hemma i Åkeshovshallen.

Inför premiären så hölls en upptaktsträff, på Sveavägen i Stockholm, som arrangerades av Svenska Basketbollförbundet. Där fick alla coacher svara anonymt på frågor om kommande säsongen. Det stod snabbt klart att regerande mästarinnorna Luleå är favoriter att ta SM-guld men det slutade inte där. En stor majoritet tyckte dessutom att det var roligast att spela i Luleå och att den bästa publiken finns där. Vi träffade Ulrica Holmqvist i Telge och Martina Stålvant i Alvik och frågade om det går att få ner Luleås basketfeber till Stockholm. Martina Stålvant började svara:

– Det är ju basketkultur i Luleå. När barnen växer upp så är de största idolerna basketidolerna och så kanske det inte riktigt är i Stockholm ännu.

Ulrica Holmqvist fortsätter:

– I Stockholm är det många sporter som tävlar om samma barn och samma publik. Det har ju varit en liten nedgång av folk som har kommit till hallen men vi vill ju få mer folk att komma och titta.

Men hur ska det gå till då?

– Jag vill att folk ska ge basketen en chans. Bor du i närheten av Alvik så åk till Åkeshovshallen och titta på en match. Basket är ingen folksport så det kan vara lite svårt i början men sen blir många helt fast.

Håller du med Martina?

– Ja, så länger man vågar komma så tror jag att många kommer tillbaka. Det är ju svårt att på en vecka eller ett år att skapa en basketkultur men man måste ju börja någonstans.

Nu är ju AIK med i Basketligan för första gången, kan det bli heta stockholmsderbyn och skapa mer puls?

– Ja det tror jag. Det finns ju väldigt många hängivna AIK-fans. Jag hoppas att AIK kan skapa tryck också, säger Alviks Martina Stålvant och Telges Ulrica Holmqvist fyller i:

– Det finns ju förutsättningar, det handlar bara om att jobba för att det ska bli bra. Luleå har jobbat väldigt hårt och andra klubbar måste jobba lika hårt.

 

Björn Lindberg

bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".