Valnämndens ordförande Bo Olsson, och kyrkoherde Maria Berg i Skarpnäck
1 av 2
Valnämndens ordförande Bo Olsson, och kyrkoherde Maria Berg i Skarpnäck Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm
Markuskyrkan i Björkhagen i Skarpnäcks församling
2 av 2
Markuskyrkan i Björkhagen i Skarpnäcks församling Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Var tredje Skarpnäcksbo röstade i kyrkovalet

Valnämndens ordförande: Det känns som om kyrkan behövs
1:29 min

Valdeltagandet vid gårdagens kyrkoval blev det högsta sedan 50-talet, drygt 18 procent i genomsnitt. Skarpnäcks församling nådde ett valdeltagande på hela 31 procent, en av de högsta noteringarna i hela Stockholms stift.

Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäck, tror att det kyrkliga arbetet engagerat boende i området på allvar.

– Jag tänker att det i grunden handlar om ett stort engagemang från församlingsborna kring sin församling. Vi hade ett högt satt mål på 25 procents valdeltagande. Vi tyckte verkligen att vi tog i när vi beslutade det för ett år sedan, säger hon.

– Därför var det fantastiskt glädjande att se att vi kunde nå så högt som 31 procent. Jag tror en av nycklarna var vår stora tillgänglighet. Vi hade till exempel möjlighet till förtidsröstning på över 40 platser där vi skapade olika arrangemang i samband med att folk kom och röstade. Det var ganska lätt att på det sättet ta till sig information av vad församlingen och kyrkan arbetar med, säger kyrkoherde Maria Berg till P4 Stockholm.

 Nästan var tredje boende i Skarpnäck i södra Stockholm röstade alltså i gårdagens kyrkoval - en siffra som vida överstiger de allra flesta andra församlingar i hela Stockholms stift.

Enligt kyrkoherde Maria Berg är ingen brännande lokal fråga, utan snarare  ett strävsamt långsiktigt arbete ända sen förra valet som nu burit frukt. Hon får medhåll av valnämndens ordförande Bo Olsson, som också är själaglad över toppnoteringen

– Jag tycker det är mycket glädjande att det var så många som röstade, och min tolkning är att många ändå känner att kyrkan behövs. Att det ska vara en öppen folkkyrka för de boende i Skarpnäck, och som har ett engagemang i samhället, säger Bo Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".