Sovande barn
Ändrade regler för barnomsorg på natten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Politiker svarar på kritik om nattdagis

Olle Burell (S): Barnperspektivet gäller
0:27 min

Kulturarbetare menar att Stockholms stad inte erbjuder tillräcklig hjälp med barnpassning på kvällar och nätter. Riktlinjerna kan ha tolkats för snålt, medger ansvarige politikern Olle Burell (S).

Madeleine Barringer jobbar som sopran på Kungliga Operan, vilket innebär arbete på kvällstid.

Tidigare betalade Stockholms stad en barnvakt som tog hand om hennes fyraårige son i hemmet. Men sedan i somras måste hon lämna sonen på nattdagis, vilket ställer till problem för henne. 

– Det innebär att han troligtvis sover över där, trots att jag inte jobbar natt utan är hemma vid 23-tiden. Då måste jag väcka honom och åka hem med honom genom staden. Det ställer till problem för mig och väldigt många kulturarbetare, säger hon. 

Olle Burell, (S), skolborgarråd och ansvarig politiker i Stockholms stad, säger nu att tolkningen av riktlinjerna för vilka som har rätt till kommunalt avlönad barnvakt kan ha blivit för snåla.

– Vi har sett till att utbildningsförvaltningen går igenom alla aktuella ärenden där någon känner att den hamnat i kläm, och tittar på de ärendena igen.

– Det är barnperspektivet som gäller, och inget barn ska behöva ryckas upp ur sängen när det gått och lagt sig, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".